Marković u parlamentu, opozicija neće prisustvovati

Premijer Duško Marković odgovaraće danas u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, a poslanici opozicije su najavili da neće prisustvovati sjednici.

Poslanik Andrija Popović pitaće Markovića da li su državne institucije spremne da zaštite ustavni i pravni poredak Crne Gore u slučaju eventualne radikalizacije dosadašnjih dostojanstvenih i mirnih protesta. Popović je podsjetio na, kako navodi, gorko crnogorsko iskustvo da su protesti uglavnom prerastali u nasilne demonstracije, koje su vodile destabilizaciji države.

"Podsjećam na 1998. godinu i prevrat i takozvanu antiborokratsku revoluciju, 1998. nakon izbora Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore, 2008. nakon priznanja Kosova, 2015-2016, za vrijeme protesta Demokratskog fronta", naveo je Popović. Ona je naglasio da je Crna Gora danas nezavisna i suverena država, članica NATO-a, vjerovatno prva naredna članica Evropske unije. Poslanik Mihailo Anđušić pitaće koje je aktivnosti Uprava policije sprovela prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u poslednjih šest mjeseci i šta je konkretno urađeno na rasvjetljavanju teških krivičnih djela koja su izvršena na teritoriji Crne Gore.On kaže da se u medijima posvećuje velika pažnja ovim temama i daje prostor za špekulacije raznih vrsta.

"Tako se navodi da su poslednje aktivnosti policije fingirane, da nema konkretnih rezultata, da su pojedini ljudi nepravedno lišeni slobode, da država nema snage da se suprotstavi organizovanim kriminalnim grupama ili da su njihovi pripadnici često i povezani sa službenicima organa za sprovođenje zakona", navodi Anđušić. Poslanika Ervina Ibrahimovića interesuje kada će biti završena prioritetna dionica autoputa Bar - Boljare.

"Da li je tačno da će država biti oštećena za 134 miliona eura propustima do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto puta", pitao je Ibrahimović, navodeći da se i dalje, sa različitih adresa, mogu čuti nedoumice oko cijene izvođenja radova na petlji Smokovac.

Izvor: RTCG