Poreska uprava inicirala 300 stečajeva

Od januara ove godine Poreska uprava je inicirala 300 stečajnih postupaka, navodi se u izvještaju o realizaciji preporuka koji je ta uprava juče dostavila Državnoj revizorskoj instituciji, osam dana prije isteka roka, piše Pobjeda.

U izvještaju koji je potpisao direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša se navodi da će do kraja godine nastaviti iniciranje stečaja protiv poreskih dužnika.

Podsjetimo da je DRI preporučila Poreskoj upravi da detaljno analizira dužnike, kako bi utvrdila da li su preduzete sve mjere prinudne naplate, da li je sprovedena inspekcijska kontrola i kada, te da, ako utvrdi da ne postoji mogućnost naplate potraživanja, predloži pokretanje stečaja. To je, kako je ocijenjeno iz DRI, način da se izbjegne dalje gomilanje duga. Poreska uprava je izvijestila DRI da je realizovala ovu preporuku.

“Sektor za operativu u oblasti naplate kontinuirano analizira dug obveznika i prati mjere naplate u područnim jedinicama. Analiza stanja se vrši i na proširenim kolegijumima jednom mjesečno kojima prisustvuju i načelnici područnih jedinica, koji, nakon što utvrde da mjere naplate nijesu dale rezultate, Sektoru za operativu dostavljaju prijedloge za pokretanje stečaja. Od januara 2019. inicirano je 300 stečajnih postupaka i to će biti nastavljeno do kraja ove godine”, naveli su iz Poreske uprave u odgovoru DRI.

Izvor: RTCG