Bezbjednost preduslov za razvoj privrede

Bezbjednost i stabilnost zemalja Zapadnog Balkana predstavljaju glavni preduslov za kontinuirani razvoj privrede i ekonomske djelatnosti, kao i neraskidivi dio demokratskog razvoja naših društava, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je na Konferenciji posvećenoj razvoju poslovanja u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana u Beču, pod pokroviteljstvom Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) naglasio značaj valorizacije nacionalnih resursa koji doprinose ostvarenju ključnih strateških ciljeva. On je tom prilikom imao izlaganje o uticaju članstva Crne Gore u NATO na razvoj nacionalnih ekonomskih tokova, kao i na stabilnost i prosperitet regiona.

Bošković je naglasio da je Vlada Crne Gore napravila snažan iskorak otvarajući se prema poslovnoj zajednici i privredi, kroz pažljivo praćenje ekonomskih tokova i sprovođenje kvalitetne ekonomske politike na nacionalnom nivou. Ministar je apostrofirao značaj evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana u obezbjeđivanju trajnog mira i ekonomskog prosperiteta na ovim prostorima. Takođe, ukazao je na neophodnost kvalitetne i sveobuhvatne međusobne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, kao i adekvatnog sprovođenja obaveza koje proizilaze iz procesa pristupanja Evropskoj uniiji.

Konferencija je okupila istaknute ličnosti iz oblasti ekonomije, diplomatije i politike zemalja Jugoistočne Evrope, kao i predstavnike strateških partnera iz Republike Austrije i SR Njemačke, sa ciljem umrežavanja donosioca odluka i razmatranja unapređenja njihovog uticaja na poslovnu zajednicu. Mreža SEEBDN osnovana je u Beču kao nezavisna poslovna asocijacija istaknutih preduzetnika i diplomata iz zemalja Jugoistočne Evrope, Njemačke i Austrije.

Izvor: RTCG