Podrška Litvanije na EU putu

Litvanija će nastaviti da podržava evropske integracije Crne Gore kao najnaprednije države u tom procesu, saopštio je litvanski ministar inostranih poslova, Linas Linkevičius i dodao da posebno cijeni crnogorsku poziciju i stav prema evropskoj politici i vrijednostima.

„U tom procesu Litvanija se zalaže za napredovanje na osnovu postignutih rezultata“, rekao je Linkevičius na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, saglasili da je Zapadni Balkan i dalje meta vanjskih pritisaka i zajednički ocijenili da je stabilnost regiona od izuzetne važnosti za bezbjednost i cjelovitost Evrope. Obostrano je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje njeguju dobre međudržavne odnose i dijele sistem evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

Marković je kazao da je zahvalan na podršci Litvanije u procesima evroatlantskih i evropskih integracija Crne Gore navodeći da posebno cijene činjenicu da su u vrijeme litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom otvorili pet pregovaračkih poglavlja među kojima i ona iz oblasti koje se tiču vladavine prava i bezbjednosti.

„Mi to poštujemo i pamtimo“, rekao je Marković i dodao da očekuje da odnosi dvije države budu ojačani partnerstvom i savezništvom u NATO-u.

Na sastanku je bilo riječi i o jačanju ekonomskih veza, posebno u povećanju broja turista iz Litvanije u Crnoj Gori kao i o dostignućima i iskustvima Litvanije koja bi mogla biti implementirana u Crnoj Gori.

 

Izvor:RTCG