Uz podršku EU do izvoza i novih radnih mjesta

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, obišli su preduzetnike, koji realizuju projekte uz bespovratnu podršku investicijama u okviru IPARD like programa.

Simović i Orav su prvo obišli kompaniju ETC u Tuzima, čiji je vlasnik iz IPARD programa za poljoprivrednike uložio dva miliona eura u novu klanicu i štale.

Vlasnici klanice, braća Jevrić, koji su pola investicije dobili bespovratno od EU, kažu da IPARD procedure nijesu teške ako se pripremite na vrijeme.

Saopštili su i da će otvoriti 15 novih radnih mjesta.Simović i Orav su obišli i kompaniju Zeta Fish, još jednog korisnika IPARD programa, koji su dobar dio mašina nabavili upravo uz pomoć EU projekata.

Zeta Fish je korisnik IPARD projekta, a njihova dimljena i marinirana riba je tražena izvan granica Crne Gore, pa se uskoro šire na regionalno tržište, kaže Jana Krolivecka, komercijalni direktor kompanije.

Iz Ministarstva su ranije kazali da će EU, kroz program IPARD, u Crnu Goru uložiti 39 miliona eura.

"Ukupna vrijednost potencijalnih investicija je više od 80 miliona eura, sa sredstvima koje je opredijelila Vlada i ulaganjima poljoprivrednih proizvođač", navodi se u saopštenju.Simović i Orav će, tokom dvodnevne radne posjete, razgovarati sa preduzetnicima - korisnicima podrške, u cilju neposrednog sagledavanja toka realizacije projekata, postignutih rezultata i njihovih planova za dalji razvoj.

 

Izvor:rtcg