Crnogorski vojnici idu u Irak do kraja godine

Pripadnici Vojske Crne Gore počeće učešće u NATO misiji u Iraku (NMI) do kraja ove godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.  Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je angažovanje do dva crnogorska vojnika u novoj misiji Alijanse.

Iz Ministarstva su Pobjedi kazali da je članstvom Crne Gore u NATO stvorena objektivna potreba da se nastavi sa aktivnim učešćem i doprinosom VCG za jačanje očuvanja mira u regionu i svijetu. U Ministarstvu pojašnjavaju da misija u Iraku ima neborbeni karakter.

"Misija će biti sastavljena od nekoliko stotina pripadnika i biće usmjerena ka izgradnji efektivnijih i održivijih odbrambenih bezbjednosnih struktura, poboljšavajući profesionalizam iračkih snaga, pomažući im u borbi protiv terorizma, unapređenju bezbjednosti i prevenciji obnavljanja terorističkih aktivnosti protiv ISIS i drugih terorističkih grupa", kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je na osnovu zahtjeva vlade Republike Irak, NATO na samitu u Briselu u julu 2018. pokrenuo misiju Alijanse u ovoj državi. Njen cilj je nastavak izgradnje kapaciteta i obuka Oružanih snaga Iraka.

Izvor:MINA