Za nabavku opreme za transport pčela 25.000

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je objavilo Javni poziv za dodjelu sredstava podsticaja za nabavku opreme za transport pčelinjih društava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 25.000 eura.

Poziv je otvoren do 18. aprila. Kako su kazali iz tog vladinog resora, ovo je peti po redu javni poziv koji je objavljen kroz Agrobudžet za 2019.godinu koji se sprovodi, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija kroz Program unapređivanja pčelarstva. Prethodno su, dodaju, objavljeni pozivi za podršku mladim pčelarima početnicima, podršku pri nabavci voska, za odabir odgajivača pčelinjih matica i nabavku plodišnih nastavaka.

"Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, se ne može ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša. Sufinansiranjem troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela, podržavamo pčelare u cilju povećanja sigurnosti pčelarenja, povećanja proizvodnje pčelinjih proizvoda i dostupnosti više pčelinjih paša", navodi se u saopštenju. Pravo na podršku imaju pčelari koji imaju minimum 30 pčelinjih društava. Ministarstvo podržava nabavku jednog kontejnera ili jedne prikolice po gazdinstvu. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 25.000 €. Podrška Ministarstva iznosi do 50% realizovane investicije.

"Predmet podrške ovog poziva je nabavka pčelarskih kontejnera – kapaciteta minimum 36 pčelinjih društava, specijalizovanih prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava, specijalizovanih platformi za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava, prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava", navodi se u saopštenju. U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku za nabavku opreme za transport pčelinjih društava, definisan je i način prijavljivanja a sve informacije mogu se dobiti u Ministarstvu. Poziv je otvoren danas a traje do 18. aprila.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja