Berlin i Brisel impresionirani uspjesima CG

U Berlinu i Briselu su impresionirani uspjesima Crne Gore u posljednjih nekoliko godina, kazao je Jan Heker savjetnik za spoljnu, bezbjednosnu i razvojnu politiku njemačke kancelarke Angele Merkel, tokom razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Dobrim su ocijenili to što će Đukanović tokom posjete Njemačkoj iduće nedjelje razgovarati sa visokim zvaničnicima te zemlje.

"Heker je na početku razgovora, uz zahvalnost za prijem, istakao da su u Berlinu i u Briselu impresionirani uspjesima Crne Gore u posljednjih nekoliko godina, gdje se s pažnjom prati njen ekonomski i ukupan razvoj, i da u svijetlu tih činjenica nije slučajnost što pregovori sa EU teku tako dobro, u čemu je naša zemlja predvodnik u regionu", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Heker je, kako se dodaje, takođe istakao da će na daljem putu akcenat biti na pravosuđu i unutrašnjim poslovima, posebno imajući u vidu neka ranija loša iskustva iz procesa proširenja. Đukanović je zahvalio Njemačkoj na podršci evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i regiona, ističući da nigdje drugo u Evropi nije tako vidljiv znak jednakosti između stabilnosti i integracije kao na Zapadnom Balkanu.

"U tom kontekstu podvukao je značaj Berlinskog procesa i realizacije agende Berlin plus, što predstavlja veoma kvalitetnu nadogradnju evropske politike za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.