Savjet Evrope usvojio Deklaraciju o finansijskoj održivosti kvalitetnog novinarstva

Savjet Evrope pozvao je 47 država članica da osiguraju finansijsku održivost kvalitetnog novinarstva uzimajući u obzir da su mediji javno dobro i imaju ključnu ulogu za formiranje i izražavanje mišljenja pojedinaca o vladi i društvu.

U deklaraciji koja je nedavno usvojena, Odbor ministara Savjet Europe podstiče države da uspostave regulatorni i politički okvir koji olakšava funkcionisanje kvalitetnog novinarstva, pri čemu neće ograničavati uredničku i operativnu nezavisnost medija. Preporučene mjere uključuju povoljan porezni režim, programe finansijske podrške i mogućnost da mediji djeluju kao neprofitne organizacije i primaju donacije iz filantropskih programa.

Kako se saopštava Deklaracija je usvojena zbog zabrinutosti da je održivost kvalitetnog novinarstva u velikoj opasnosti. ''Ova situacija - vidljiva na cijelom kontinentu - uglavnom je posljedica digitalizacije medijskog sektora koji je ugrozio tradicionalne poslovne modele temeljene na oglašavanju. Posljedice se kreću od smanjenja vijesti, gubitka radnih mjesta i pogoršanja radnih uslova novinara do veće koncentracije vlasništva nad medijima'' navodi se u objavi Savjeta Evrope.

Ističući da digitalno okruženje pruža nove mogućnosti za slobodno izražavanje i raznolikost mišljenja, u Deklaraciji se takođe naglašava da se u tom okruženju stvaraju rizici manipulacije, dezinformacije i širenja govora mržnje.

Kada je riječ o internet platformama, Odbor ministara izražava zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u načinu na koji biraju i rangiraju vijesti, naglašavajući potrebu da se razmotre njihove odgovornosti pri objavljivanju vijesti, i uloga u promociji vjerodostojnih i raznolikih informacija o dezinformacijama i drugim zlonamjernim ili očigledno lažnim sadržajima.

Konačno, u Deklaracijiji se naglašava važnost pravičnog obezbjeđivanja finansijskih sredstava za proizvodnju vijesti i drugih medijskih sadržaja. Kako se navodi prema potrebi, to može uključivati ​​preraspodjelu prihoda od internet provajdera ka proizvođačima informativnih sadržaja.

Izvor: https://www.coe.int/en/web/portal/-/ensuring-the-financial-sustainability-of-quality-journalism

Foto: Logo Savjeta Evrope 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE