RTCG pod pritiskom dijela NVO, partija i medija

Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) upozorili su domaću i međunarodnu javnost da je ta medijska kuća ovih dana izložena neviđenom pritisku dijela medija, političkih partija i nevladinog sektora.

Kako su naveli iz Javnog servisa, saopštenje povodom pritisaka kojima je izložena RTCG dostavljeno je domaćoj javnosti, delegaciji Evropske unije (EU), ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i zemalja članica EU, kao i OEBS-u.

Iz menadžmenta i uredništva RTCG tvrde da je riječ o otvorenim pozivima da se bojkotuje program Javnog servisa, uz istovremeni apel uposlenima da ignorišu radne zadatke. Prema njihovim riječima, to je model kojim se želi izazvati haos u toj medijskoj kući.  

„Razumijemo potrebu tog dijela javnosti, koji neskriveno izražava pretenzije da vaninstitucionalno smijeni vlast, što je njihov izbor, ali dižemo glas protiv načina na koji pokušavaju da eksplicitnim prijetnjama uređuju program Javnog servisa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da takvim nastojanjima, koja nijesu ništa drugo do “zakon linča”, direktno utiču na bezbjednost novinarskih ekipa RTCG koje treba da izvještavaju sa protesta i drugih događaja.

„U tom smislu ćemo smatrati odgovornim organizatore skupova, političke partije i one nevladine organizacije koje ostrašćenim napadima crtaju metu zaposlenima u Javnom servisu, za bilo kakvo ometanje rada ili ugrožavanje fizičke bezbjednosti naših ekipa“, poručili su iz RTCG.

Jasna im je, kako su naveli, intencija nekih političkih partija da Javni servis bude oglasna tabla, „na kojoj bi se nekritički objavljivala njihova saopštenja prepuna grubih, uvredljivih i neprimjerenih kvalifikacija na račun pojedinaca i institucija, što bi predstavljalo kršenje Kodeksa novinara i medijskih zakona“.  

„Pritom, smatraju i kako treba da otvorimo prostor licu, za kojim je raspisana potjernica, da nesmetano objavljuje lavinu optužbi, čiju je vjerodostojnost teško, pa i gotovo nemoguće provjeriti“, kaže se u saopštenju.

Evidentno je, tvrde iz menadžmenta i uredništva RTCG, da je dio stranaka, medija i nevladinog sektora očekivao od Javnog servisa da pruži dodatni impuls “političkom zemljotresu” koji je najavio, od zakona odbjegli, poslovni čovjek.

„Takva su očekivanja neutemeljena, jer pozicija Javnog servisa nije da supstituiše zakonodavnu, pravosudnu ili izvršnu vlast, već da bude nepristrastan svjedok i hroničar društvenih zbivanja“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:MINA