Premijer zatražio obustavu izgradnje vrtića u Baru

Predsjednik Vlade, Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u dvorištu barske Gimnazije "Niko Rolović" i da postojeću lokaciju uredi zasađivanjem 90 čempresa.

U obraćanju građanima Bara, Marković je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. godine potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan deset miliona EUR za izgradnju sedam vrtića.  Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona EUR.

„Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto.

Naime, školske 2015/16. godine, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete“, rekao je Marković.

On je dodao da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu.

Kako je ukazao, tek u fazi pripreme lokacije za početak radova pokrenuta je inicijativa za zabranu radova koja je rezultirala i građanskim protestima.

 „Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru.

Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze“, kazao je Marković.

On je rekao da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru da se obezbijedi kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi.

„Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori“, kazao je Marković.

 

Izvor:RTCG