Interni revizor Atlas banke zadržan 72 sata

Interni revizor Atlas banke Mladen Dašić priveden je juče u Specijalno tužilaštvo gdje je saslušan o poslovanju te banke u 2013. godini, a u okviru istrage koja je pokrenuta protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i više osoba zbog utaje poreza, pranja novca i stvaranja kriminalne organizacije.

Dašić je saslušan na okolnost sačinjavanja dva različita izvještaja o poslovanju Atlas banke tokom 2013. godine, piše Pobjeda. Njemu je određeno zadržavanje od 72 sata, nakon čega će biti priveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici koji će se izjasniti o pritvoru. Kako je sinoć saopštio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, Dašić je prema Centralnoj banci napravio lažni izvještaj u kom se navodi da je izloženost Atlas banke prema jednom akcionaru 20 umjesto više od 30 odsto.

Kako je objasnio Katnić, interni revizor se sumnjiči za nesavjestan rad jer, na primjer, nije obavijestio Centralnu banku da je solventnost banke manja od zakonom propisanog minumuma od 10 odsto. Katnić je istakao da je organizator kriminalne grupe, odbjegli biznismen Duško Knežević, nastojao da u svoje aktivnosti uveže visoke državne službenike, među kojima su pritvoreni viceguverner Velibor Milošević i interni revizor Mladen Dašić.

Dašić je interni revizor Atlas banke od 2007. godine, osnivač je NVU Institut internih revizora koji je formiran 2012. godine. Na mjesto internog revizora, u Atlas banku došao je 2007. iz Centralne banke, gdje je dvije godine radio na poslovima kontrole banaka. On je jedanaesti privedeni u aferi "Atlas", a među osumnjičenima je i bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević. On je do 2008. godine radio u Atlas grupi, kada je prešao u Centralnu banku kao kadar SDP na poslove kontrole banaka. Milošević se sumnjiči da je uzimao novac od Kneževića kako bi podmitio kontrolore da bi napisali pozitivan izvještaj o poslovanju Atlas banke.

Izvor: RTCG