Spremni za sve vanredne situacije

Sistem zaštite i spašavanja, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou funkcioniše u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa nadležnostima, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Mirsad Mulić.

Govoreći o normativno-strateškoj pripremi, napomenuo je da je Vlada usvojila nacionalni plan zaštite i spašavanja od zemljotresa i nacionalni plan zaštite i spašavanja od požara, kao i izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za realizovanje Strategije za smanjenje rizika od katastrofa za 2018. godinu.

“Ovo su vrlo važni dokumenti koji znače unapređenje sistema zaštite i spašavanja, odnosno daju potpuniju sliku odgovornosti subjekata u njemu, u smislu obaveza za realizovanje konkretnih mjera. Organizovan je i značajan broj projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koji u velikoj mjeri utiču na podizanje nivoa znanja i svijesti građana u ovoj oblasti, ali i omogućavaju opremanje subjekata sistema zaštite i spašavanja”, kazao je Mulić.

Sistem službi i spašavanja, ističe Mulić, ojačan je tokom prošle godine, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je jedan protivpožarni avion tipa air tractor, a prvi put za gašenje požara iz vazduha koristili kapacitete helikoptera Vojske Crne Gore. Službe zaštite i spašavanja su u odnosu na 2017. godinu imale povećane budžete i to su iskoristile za nabavku potrebne opreme i za servisiranje postojećih materijalno-tehničkih sredstava, što je umnogome povećalo sigurnost i efikasnost intervencija”, istakao je Mulić.

Izvor:RTCG