Dijete svaka treća žrtva porodičnog nasilja

U porodičnom nasilju u Crnoj Gori svaka treća žrtva je dijete, pokazuju podaci državnih institucija, piše Dan.

Statistički podaci centara za socijalni rad o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici pokazuju da su od ukupnog broja žrtava -1.236, njih 367 bila djeca. Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i osnovnih sloboda ukazali su da je za zaštitu djece od svih oblika nasilja neophodna pravovremena i adekvatna zaštita od strane relevantnih državnih organa koji su u obavezi da takvu zaštitu pruže.

"Iz tog razloga je donijeta i Strategija za prevenciju i zaštitu djece od nasilja 2017-2021. Rezultati implementacije strategije, nakon godinu dana sprovođenja planiranih aktivnosti, ukazuju da je broj prijava djece žrtava nasilja centrima za socijalni rad između 2016. i 2017. godine povećan za 20 odsto, dok je broj prijava za zanemarivanje djece povećan za 39 odsto", upozoreno je iz institucije Zaštitnika u izvještaju “Mentalno zdravlje djece“.

Podaci Ministarstva za ljudska i manjinska prava o slučajevima nasilja nad ženama i nasilja u porodici za 2017. godinu, koji su prikupljeni iz više državnih resora, pokazuju da je u 1.366 završenih predmeta sudova za prekršaje, ukupno bilo 1.588 različitih žrtava nasilja, od čega su 1.451 ili 91,37 odsto punoljetna lica, i 137 ili 8,63 odsto maloljetna lica.

Izvor:RTCG