U CG nema spornih mandarina iz Turske

Na crnogorskom tržištu nema spornih mandarina iz Turske kojima je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila uvoz zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za bezbjednost hrane.

Objašnjavaju da pošiljke hrane namijenjene uvozu, a koje ne odgovaraju parametrima bezbjednosti hrane i kvaliteta, ne mogu biti stavljene u promet na tržište Crne Gore, te da potrošači ne moraju da brinu.

“Imajući u vidu da je Crna Gora proizvođač i izvoznik mandarina, manje količine tog voća se uvoze. Tokom ove godine analizirani su uzorci tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da su odgovarali parametrima bezbjednosti i kvaliteta”, navodi se u odgovorima Uprave.

Podsjetimo, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Naime, na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode iz Bijeljine, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad propisanih vrijednosti.

Izvor:RTCG