Zabranu rijalitija dosljedno primjenjivati

Odluka Agencije za elektronske medije (AEM) da se zabrane programi koji potencijalno mogu biti štetni po djecu, naišla je na odobravanje crnogorske javnosti.

Ipak, sagovornici Dnevnih novina napominju da je ovu zabranu potrebno dosljedno primjenjivati, kao i da roditelji i dalje imaju ključnu ulogu u zaštiti djece od loših sadržaja.

Izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović primjećuje da neprikladni program na televiziji, koji se sve više promoviše, može da pošalje djeci lošu poruku da je to štetno ponašanje prihvatljivo i poželjno.

“Zna se tačno šta bi po određenim uslovima djeca trebalo da gledaju i šta je zabranjeno. Činjenica je da ti sadržaji jesu štetni i da bi o tome posebno trebalo voditi računa”, kaže Mihailović.

S druge strane, ona podsjeća da i dalje postoji Internet, te da se ovom zabranom djeca ne mogu u potpunosti spasiti od štetnih sadržaja.

“Teško je da će takva odluka omogućiti da prestanu potpuno da se gledaju svi sadržaji koji nijesu primjereni, ali opet će na neki način uticati kao nešto o čemu bi trebalo voditi računa da se ne prikazuje. Baš smo u Roditeljskom kutku pričali o tome, psiholog je objasnio da takvi sadržaji, kada se djeci objašnjava zašto je nešto zabranjeno, mogu da budu i povod komunikacije o nečemu što nije baš redovna tema između roditelja i djece. Svakako mora biti povod za razgovor između djece i roditelja, jer u ovoj priči je roditeljska uloga ključna”, ističe Mihailović.

Izvor:RTCG