Ministri odbrane o bezbjednosnim izazovima

Prvi ovogodišnji sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, na kome će učestvovati crnogorski ministar Predrag Bošković, počeće danas u Briselu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao na konferenciji za novinare da će ministri odbrane razgovarati o bezbjednosnim izazovima. Jedna od glavnih tema biće o Rusiji, odnosno o kršenju Sporazuma nuklearne snage srednjeg dometa (INF). Kako je rekao, na sastanku će razgovarati o misijama i operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i na Kosovu.

"U Avganistanu je situacija i dalje teška. Ali takođe vidimo napore za mir", poručio je Stoltenberg. Iz Ministarstva odbrane kazali su da će sastanak biti prilika da Bošković još jednom naglasi posvećenost Crne Gore u podržavanju napora Alijanse u održavanju međunarodnog mira i stabilnosti, kao i politici otvorenih vrata najznačajnije vojno-političke organizacije na svijetu.

Bošković će, kako je najavljeno, u Briselu imati i više bilateralnih sastanaka sa kolegama iz zemalja članica Alijanse. Sastanku u Briselu p prisustvovaće ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Izvor: MINA