"Crnoj Gori mjesto u EU"

Njemačka će nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU, saopštio je njemački šef diplomatije Hajk Mas, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, dodajući da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji.

"Crna Gora je zahvalna SR Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU", istakao je ministar Darmanović, te ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

U razgovoru sa ministrom Masom kazao je i da je za Crnu Goru posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima - vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora. Ministar Mas je kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU.

"Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran", ocijenio je šef njemačke diplomatije. Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena. "Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna", zaključio je Mas.

Izvor: RTCG