DPS bi podržalo 40 odsto građana

Demokratsku partiju socijalista (DPS) bi na parlamentarnim izborima podržalo 40 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru 23 odsto, a Demokratski front (DF) 15 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je objavila američka neprofitna organizacija Međunarodni republikanski institut (IRI).

Istraživanje, objavljeno na sajtu IRI, radila je agencija IPSOS u periodu od 6. do 12. oktobra na uzorku od 1,22 hiljade ispitanika.

Na pitanje za koju partiju bi glasali ukoliko bi izbori bili u nedjelju, najviše ispitanika, njih 40 odsto, odgovorilo je DPS. Slijede Demokrate sa 23 odsto glasova, DF sa 15 odsto, Socijalistička narodna partija (SNP) sa pet odsto i Demos, Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Građanski pokret URA i Bošnjačka stranka po tri odsto, piše Pobjeda.

Da bi situacija bila bolja ukoliko dođe do smjene vlasti na vnarednim izborima smatra 43 odsto, dok 31 odsto misli da se ništa ne bi promijenilo.

Situacija bi se pogoršala, smatra 18 odsto, a osam odsto nije moglo da ocijeni.

Ukoliko bi bila dva kandidata na predsjedničim izborima, muški i ženski, koji imaju iste kvalifikacije, 49 odsto ispitanika je kazalo da bi im u tom slučaju bilo svejedno kojeg je pola kandidat za kojeg bi glasali, 27 bi podržalo muškarca, a 22 ženu, dok je dva odsto kazalo da ne zna.

 

Izvor:RTCG