Na glasačkim mjestima isticati samo zastavu CG

Na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma, po Zakonu o državnim simbolima, ističe se zastava Crne Gore, te je u skladu sa tim, potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori, odgovorili su iz Državne izborne komisije Opštinskoj izbornoj komisiji Tuzi.

OIK Tuzi je pitala da li za vrijeme izbora u Tuzima mogu da se istaknu na biračkim mjestima i nacionalna obilježja Albanaca i Bošnjaka, piše Pobjeda.

“Polazeći od toga da je opština Tuzi jedan od simbola multietničnosti države Crne Gore i jedan od svijetlih primjera suživota pripadnika više vjera i nacija u našoj državi, tražimo izjašnjenje, odnosno mišljenje nadležnog državnog organa, da li postoji zakonska mogućnost da se, na dan izbora, u biračkim mjestima u opštini Tuzi, pored državne zastave istakne i nacionalno obilježje Albanaca i Bošnjaka”, navodi se u dopisu OIK-a Državnoj izbornoj komisiji.

DIK je Opštinsku izbornu komisiju Tuzi usmjerila na zakonske propise. Iz DIK-a navode da je Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore propisano je da se zastava Crne Gore ističe na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma. Pravilima o radu biračkih odbora propisano je da će oni provjeriti da li je na biračkom mjestu istaknuta zastava Crne Gore.

”Iz navedenog proizilazi da se na biračkim mjestima ističe zastava Crne Gore, da je u skladu sa tim propisima potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori”, navodi se u odgovoru DIK-a.

Izvor: MINA