Rast minimalne cijene rada važno pitanje

Povećanje minimalne cijene rada, sa ili bez uvođenja neoporezivog dijela zarade je važno ekonomsko, socijalno, pa i političko pitanje, sa ozbiljnim uticajem na socijalni standard stanovništva, poslovni ambijent, budžetske prihode  i zapošljavanje, te zahtijeva  ozbiljnu analizu, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je istakao da je detaljna analiza koju priprema radna grupa Socijalnog savjeta u toku, njen rad nadgleda  Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zajedno sa Ministarstvom finansija, a planirano je da se Socijalni savjet po pitanju povećanja minimalnih zarada izjasni do kraja marta. Nakon toga, konačnu odluku donosi Vlada.

“Pomenuta radna grupa će dati svoje viđenje opravdanosti inicijative za povećanje minimalne zarade i odrediti se o modalitetima i nivou eventualnog povećanja, sa ili bez uvođenja neoporezivog dijela zarade. Nakon što se pripremi ta analiza, Socijalni savjet će je analizirati i zauzeti konačno stav oko toga.

Odluku o promjeni iznosa minimalne zarade donosi Vlada, izjašnjavajući se u odnosu na predlog Socijalnog savjeta, imajući u vidu i ostale važne ekonomske parametre, kao što je opšti nivo zarada u zemlji, troškovi života, kretanje ekonomije, potrebu za zapošljavanjem itd. Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zajedno sa Ministarstvom finansija koordinira u pripremnim aktivnostima na analizi ekonomskog ambijenta, u cilju sagledavanja efekata eventualnog povećanja minimalne zarade”, naveo je Purišić za Dnevne novine.

Izvor: RTCG