Danas o obavezama izvršenja odluka suda u Strazburu

Regionalna konferencija o obavezama izvršenja odluka suda u Strazburu biće održana danas u organizaciji Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Cilj konferencije je razmjena iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona u izvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“Posebna pažnja biće posvećena pitanjima izvršenja presuda u oblastima koje predstavljaju najveći izazov, kao što su nedjelotvorne istrage u predmetima mučenja, primjena standarda u oblasti suđenja u razumnom roku i povreda prava na slobodu i sigurnost”, kažu u Kancelariji zastupnika Crne Gore.

Konferenciji će, navodi se, prisustvovati zastupnici država regiona pred Evropskim sudom za ljudska prava kao i predstavnici ustavnih i vrhovnih sudova i tužilačkih organizacija zemalja regiona. Događaju će prisustvovati i sudije Ustavnog i Vrhovnog suda Crne Gore, predstavnici sudova i državnih tužilaštava u Crnoj Gori, te predstavnici Evropskog suda za ljudska prava, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Savjeta Evrope.

Izvor: MINA