Odgovor na "kovertu", pa rad odbora

Dok se ne definiše politički, pravosudni i svaki drugi neophodni odgovor na aferu "koverta", koja je opravdano ustalasala javnost, nije realno da Odbor za reformu izbornog zakonodavstva počne da radi, kazao je član tog skupštinskog tijela Neđeljko Rudović.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratskog fronta Milutin Đukanović kazao je juče da će taj politički savez potpisati inicijativu Socijaldemokratske partije za sazivanje vanredne sjednice Skupštine o slučaju “Koverat”.

Podsjetimo, poslanik Aleksandar Damjanović kazao je ranije Dnevnim novinama da je u petak formalno upoznat sa inicijativom SDP-a. Podršku inicijativi SDP-a zasad je dao i Neđeljko Rudović, a očekuje se i od predsjednika Demosa Miodraga Lekića. Na drugoj strani, iz Demokrata su za Radio Crne Gore kazali da neće podržati inicijativu, jer prema riječima generalnog sekretara partije Borisa Bogdanovića, ostaju dosljedni odluci o bojkotu parlamenta.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji uz partijskog kolegu Gorana Radonjića, Aleksandra Damjanovića i Anku Vukićević pripada Nezavisnom klubu poslanika, kazao je Dnevnim novinama da još uvijek nijesu imali sjednicu Kluba, te da će, kad je zakažu, donijeti odluku o tome da li će podržati inicijativu SDP-a za sazivanje vanredne sjednice Skupštine. Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić uputio je u četvrtak pismo opozicionim poslaničkim klubovima u kome je predstavio inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj bi se razmatrali zaključci te partije povodom afere “Koverat”.

Kako je kazao, u toj partiji smatraju da “opozicija ima obavezu da direktno pred licem crnogorske javnosti raspravi sve elemente partijskog ili klanovskog udara na temelje pravne države, koji je, nakon niza dosadašnjih afera, posebno iskazan kroz najnoviju aferu ‘Koverat’ i sve ostalo što ona sobom nosi”. Da bi inicijativa za zakazivanje vanredne sjednice bila prihvaćena, treba da je potpiše najmanje 27 poslanika.

Izvor: RTCG