Sud u Bariju oslobodio Vujoševića, Barovića i Pešić Jeknić

Vijeće Suda u Bariju oslobodilo je na jučerašnjoj  sjednici crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina  Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, Vijeće suda u Bariju obustavilo je postupak protiv Branislava Mićunovića zbog zastare postupka, objavio je portal Analitika.

"Imajući u vidu član 530 Krivičnog zakonika, Sud oslobađa Vujoševića, Barovića, Pešić i Draškovića od krivičnog djela njima pripisanog zato što "činjenice ne postoje", kaže se u izreci presude krivičnog sektora Tribunala u Bariju koju potpisuje predsjednica vijeća Flora Kistuli. Kako se navodi, imajući u vidu član 531 Krivičnog zakonika, uvažavajući opšte olakšavajuće okolnosti koje su ocijenjene jednake jačine onim iz optužbe, Vijeće suda smatra da se ne treba nastaviti krivičnim gonjenjem Mićunovića za krivično djelo za koje je optužen, zato što je ono poništeno zbog zastare.

Oslobađajućom presudom, nakon punih 18 godina okončan je sudski proces nazvan ,,duvanska afera“ koji je dugo potresao crnogorsku i međunarodnu javnost. U izreci suda se naglašava da će detaljno obrazloženje presude biti objavljeno u roku od 90 dana.

Izvor: MINA