Svaki novi soj korone nastaje kod nevakcinisanih

To što je u Crnoj Gori broj novoinficiranih korona virusom u padu ne znači da bi trebali da se opustimo, i tako će potrajati sve dok brojke ne budu dvocifrene ili jednocifrene, ocijenila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da je epidemija nepredvidiva, te da se nikad ne zna kada može doći do skoka broja inficiranih, budući da dolazi i do novih sojeva.

"Svaki novi soj nastaje kod osoba koje su nevakcinisane, koje su imunokompromitovane, dakle kod njih dolazi do mutacija virusa, koji se prenosi na ostale. Zato dolazimo u situaciju da ne znamo sa čime se suočavamo, da li ćemo imati težu kliničku sliku i teži ishod oboliljevanja", rekla je Božović.Za razliku od prošle godine, kada je sezonski grip bio zanemariv, ona kaže da ove godine nije takva situacija.

"Virus gripa prethodne je godine bio niskog intenziteta, ali ove godine sezone još nije zvanično počela. Kod nas još uvijek nema registrovan slučaj virusa gripa, očekujemo ga svaki dan, radi se nadzor i uzimaju se uzorci", kazala je Božović.

Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, ona je rekla da je sada pravo vrijeme za vakcinaciju, budući da nije prijavljen nijedan novi slučaj.

Izvor: Rtcg