Korona ponovo odgodila HPV vakcinaciju

Vakcinacija protiv infekcija izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) neće početi na jesen, kako je ranije najavljeno, zbog velikog opterećenja zdravstvenog sistema usljed pandemije COVID-19, saopšteno je  iz Ministarstva zdravlja.

Naime, pripreme za početak vakcinacije u planu su do kraja ove godine, dok je u planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano da vakcinacija započne u septembru 2022.

Do odlaganja početka HPV vakcinacije, podsjećanja radi, došlo je i prošle godine, kada je za nabavku ovih vakcina budžetom bilo planirano 700.000 eura, ali je taj novac preusmjeren za urgentnu nabavku medicinske zaštitne opreme i vakcine protiv sezonskog gripa.“Planirano je da se sa određenim aktivnostima u cilju započinjanja vakcinacije krene već do kraja ove godine, kada se planira prvi krug edukacije roditelja djevojčica ciljnog uzrasta za HPV vakcinaciju.

Edukacija će se nastaviti i tokom prvih mjeseci 2022. godine kada je planiran nastavak edukacije među roditeljima, doedukacija zdravstvenih radnika, jačanje sistema nadzora nad neželjenim događajima (farmakovigilanca), procjena i jačanje kapaciteta hladnog lanca, aktivnosti koje će se raditi kroz kampanju i promociju.

U planu nabavki vakcina za 2022. godinu definisano je da vakcinacija započne u septembru 2022. godine. Do tada treba da se završe sve neophodne aktivnosti u cilju adekvatne pripreme kako bismo početak vakcinacije dočekali što spremniji”, naglašavaju iz kabineta ministarke Jelene Borovinić-Bojović.

Izvor: Rtcg