Vakcinisano više od polovine odraslih u EU

Oko 200 miliona stanovnika Evropske unije (EU) u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa što je više od polovine odraslog stanovništva, saopštila je danas Evropska komisija čiji je cilj da tokom ljeta bude vakcinisano 70 odsto odraslih.

"Do sada je 200 miliona ljudi u potpunosti vakcinisano u EU", izjavila je portparolka Evropske komisija Dana Spinant i dodala da je to 54,7 odsto odraslih.Po njenim riječima, 68,4 odsto odraslih primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa."Sada smo među područjima svijeta sa najviše vakcinisanih. Međutim, važno je da napredak u vakcinisanju bude uravnoteženo raspoređen kako ne bi bilo regiona u EU u kojima korona virus može da se širi i mutira", dodala je portparolka.

Po zvaničnim podacima agencije Frans pres, u EU je dato nešto više od 440 miliona doza vakcina.To su 98,4 doze vakcina na 100 stanovnika, a u SAD su date 102,4 doze vakcina na 100 stanovnika.Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 10. jula da EU ima dovoljno doza za vakcinaciju "najmanje 70 odsto odrasle populacije tokom mjeseca".

Izvor: Rtcg