EU solidarnost od preko 110 miliona i to nije sve

Evropska unija je, od početka pandemije, Crnu Goru pomogla sa 113 miliona eura, ali je i dalje čvrsto uz našu zemlju u borbi protiv kovida-19, poručili su iz Delegacije EU za Portal RTCG.

Iz Ministarstva zdravlja su nam saopštili kako imaju uvjeravanja da će, i u narednom periodu, EU podržati realizaciju planiranih aktivnosti i inovativnih programa, koje će sprovoditi na svim nivoima zdravstvene zaštite, kako bi se što efikasnije izborili sa korona virusom.

U proteklih godinu mogle su se čuti ocjene da EU, u doba pandemije, nije pokazala dovoljan nivo solidarnosti sa Zapadnim Balkanom.

Istraživanja javnog mnjenja koje je radila Agencija De Facto, u periodu 15. novembar – 11. decembar 2020. godine, na uzorku od 1006 ispitanika pokazalo je da polovina građana zna za pomoć EU u doba pandemije Kovida 19. Na pitanje šta mislite, koja država ili zajednica država je najveći strani finansijski donator u Crnoj Gori, 44,7 odsto građana je odgovorilo da je to EU. Sličnu anketu sproveli smo i na Portalu RTCG.

Šta kažu činjenice? Kada se podaci objedine, dolazimo do zaključka da je pored finansijske pomoći od preko 110 miliona eura, Evropa donirala i mnogo više od toga.

Iz Delegacije EU je Portalu RTCG saopšteno da je Unija od početka pandemije djelovala brzo i odlučno, mobilišući vrlo značajan paket bespovratne finansijske podrške vrijedan 53 miliona eura i 60 miliona makrofinansijske pomoći Crnoj Gori.

"Donirali smo 100 bolničkih medicinskih respiratora, 10 modernih digitalnih rendgenskih uređaja i preko dva miliona komada lične zaštitne opreme. Pored toga, EU i njene države članice donirale su stotine hiljada komada lične zaštitne opreme kroz Mehanizam civilne zaštite", navode iz Delegacije.

Sredstva EU će se, kako navode, takođe koristiti za izgradnju dva nova bolnička krila u Podgorici i obnavljanje desetak laboratorija.

"Evropska komisija je usvojila i paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II), za pomoć u finansiranju pristupa zapadnobalkanskih partnera kovid-19 vakcinama koje su nabavile države članice EU. Paket će se isplaćivati u vidu bespovratnih sredstava, koja će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu i potrebne opreme za vakcinaciju", poručuju iz Delegacije EU.

izvor: rtcg