Iz UK samo uz PCR test, ostale mjere bez promjena

Crnogorskim državljanima i strancima iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljava ulazak u Crnu Goru jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 72 časa. To je jedina mjera koja je nova u odnosu na prethodno donesene, saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

Bajić je kazao da je situacija u bolnicama stabilna, ali da nema mjesta za opuštanje.

"I dalje imamo veliki pritisak na zdravstveni sistem", naveo je on. 

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, kazao je na konferenciji da je epidemiološka situacija i dalje veoma složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju.

"U posljednjoj nedjelji zabilježen lagani pad u obolijevanju. Epidemijska kriva je u laganom padu, povećan je broj oporavljenih, a smanjen hospitalizovanih", naveo je Galić i zamolio građane, naročito Podgorice i Cetinja, da striktno poštuju propisane mjere. 

Lokalna transmisija je, kako je naveo direktor IJZ, pojačana u nekim gradovima. To je, kako je istakao, naročito primjetno u Podgorici, Budvi, Baru...

"Od svih nas zavisi kolike će ove cifre zapravo biti. Broj novoregistrovanih, u odnosu na testirane, je već od 20. novembra između 25 i 30 odsto, to su neke stabilne vrijednosti. Stopa incidencije u odnosu na 100.000 stanovnika je nešto niža ove sedmice", naveo je Galić i dodao da bi situacija trebala da se stabilizuje nakon proslava praznika. 

Naglasio je da, za razliku od prethodnog perioda, sada vidimo svjetlo na kraju tunela.

"To je dolazak vakcine i najavljena vakcinacija. Pozvao bih građane da se vakcinišu i da uz pomoć tog moćnog oružja savladamo epidemiju i vratimo svoje živote u normalan kolosjek", rekao je Galić. 

Infektolog OB Berane, Milovan Živković, rekao je da trenutna situacija sa brojem novozaraženih u tom gradu uliva optimizam.

"Nije vrijeme za opuštanje jer nas je korona nekoliko puta iznenadila", istakao je Živković i dodao da sigurno ima i asimptomatski zaraženih. I on je kazao da se uzdaju u vakcinu, te da se nazire kraj tj. manji broj oboljelih. 

Anesteziolog OB Bijelo Polje, Kenan Erović, rekao je da je ta opština bila među zemljama sa najviše broja oboljelih. 

Izvor: Rtcg