Svaki izlazak iz kuće nosi rizik

Jedini način da spriječimo širenje virusa je da ostanemo u kući, a svaki izlazak napolje nosi rizik, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

"Poštujmo samoizolaciju i onda se možemo nadati boljim vremenima", poručio je Mugoša. On je podsjetio da je u Crnoj Gori korona virusom zaražena 241 osoba.

Pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić, kazao je da među 241 zaraženih ima najmanje 25 klastera, odnosno najmanje 25 grupa zaraženih koji su međusobno povezani i koje karakteriše zajednički izvor i lanac transmisije.

"Što se tiče ostalih slučajeva, epidemiološko istraživanje je u toku kod 24, što znači da za 24 slučaja još uvijek nemamo validne epidemiološke podatke koji bi nam ukazali na izvor i način zaražavanja. Preostalih 192 oboljelih su djelovi ovih 25 klastera", rekao je Begić.

Mugoša kaže da će dalje epidemiološko stanje zavisiće od našeg ponašanja.

Naveo je da naša odgovornost može da doprinese tome da naši zdravstveni radnici teret mogu da podnesu lakše.

“Svako rizično ponašanje ovaj teret može da pretvori u dugu patnju”, naveo je Mugoša.

Jedini način da spriječimo širenje epidemije jeste da, kako navodi Mugoša, ostanemo kući. “Svaki izlazak iz kuće nosi rizik”, poručio je Mugoša.

On je rekao da je u jednom ulazu zabilježeno nekoliko oboljelih, te da se istražuje da li je to vezano za kretanje kroz taj ulaz i nevođenje računa da se poštuje samoizolacija i fizička distanca od ljudi i predmeta.

“Molim da se za naše apele ima duboko razumijevanje. Ovaj apel upućujemo i majkama koje izvedu djecu da se igraju, ne vodeći računa da je možda to drugo dijete zaraženo”, poručio je Mugoša.

Mugoša je kazao da su na Vrelima Ribničkim preduzete sve mjere koje su moguće i adekvatne u odnosnu na situaciju.

"Jedini način da sprečimo tamo infekciju je da se svi drže pravila. Preduzimaju se velike mjere. Svoj posao obavlja Sanitarna inspekcija, organi reda, epidemiološke službe koje su svakodnevno na terenu. Radimo sve da sačuvamo taj dio grada od širenja zaraze”, poručio je Mugoša.

Za sad uspješni, slijedi težak period 

Mugoša je naveo da je sve urađeno kako bi se izbjegao veliki broj oboljelih u jednom trenutku.

“Uspjeli smo u našoj namjeri, imali smo blagu krivu koja je dozvoljavala da naš sistem adekvatno odgovori”, naveo je Mugoša.

Dodaje, međutim, da to ne smije da nas zavara, jer slijedi težak period.

“Sad već imamo 25 klastera i možemo očekivati širenje infekcije. Mi se spremamo da se izborimo sa njom. Srećom sad već imamo ozdravljen i samim tim oslobađamo određene resurse. Ali se spremamo za ono što može da dođe iz ovako velike transmisije kada imate široku lepezu kontakata”, kazao je Mugoša i ponovio da će biti lakše, samo ako poštujemo mjere i izolaciju.

 

Izvor: RTCG