Vakcine za Z.Balkan što je prije moguće

Evropska unija (EU) radi "na dvije staze" kako bi se obezbijedile vakcine za Zapadni Balkan, kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen. Nakon sastanka lidera zemlja EU, istakla je da će zemlje regiona što je prije moguće imati pristup vakcinama."Podržavamo od početka Kovaks, koji je koncipiran kako bi se vakcine obezbijedile za zemlje sa srednjim i nižim standardom", kaze Lajenova.

Zaraženo 40 štićenika, kritično jedna pacijentkinja

U Zavodu Komanski most trenutno je registrovano 40 korisnika koji su inficirani virusom korona. Većina njih je asimptomatična, stabilnog zdravstvenog stanja, kazala je za Jutarnji program TVCG psihološkinja u Komanskom Mostu Suzana Vojičić. Ona je dodala da su zaražena i četiri zaposlena, dok je jedna korisnica hospitalizovana na pulmologiji Kliničkog centra.Vojičić je kazala da je zaraza prvo utvrđena u ženskom paviljonu gdje je inficirano 39 korisnica."U Zavodu Komanski most trenutno je registrovano 39 korisnica

Mađarska prva u EU odobrila vakcinu Sputnjik V

Mađarska je prva zemlja Evropske unije koja je odobrila rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, a odobrila je i britansku vakcinu Astrazeneka."Farmaceutske vlasti dale su privremenu dozvolu" za te dvije vakcine protiv kovid-19, izjavio je na konferenciji za novinare šef premijerovog kabineta Đerđeli Đula.