Dvije decenije rada Crnogorskog društva za borbu protiv raka

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka danas obilježava dvadeset godina rada. Nakon prve aktivnosti - mirne šetnje ulicama Podgorice u novembru 2001. godine, u proteklih dvadeset godina CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata, među kojima kao najvažnije ističemo aktivnosti koje su bile usmjerene na promjenu stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda, kažu u Društvu.

“Posebno smo ponosni na osamnaestogodišnji rad Savjetovališta za odvikavanje od pušenja, gdje su mnogi u Podgorici i Crnoj Gori uz nas ostavili cigarete i pušenje. Svakako je takođe, bilo važno orgabizovanje dvadeset državnih Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad o štetnosti pušenja, kao i izložbe najboljih i nagrađenih radova, a povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima Izložbom ilustracija i karikatura o problemima i štetnosti pušenja u proteklom periodu obišli smo sve gradove i mjesta, što znači dvadeset pet crnogorskih opština. Putem pedesetak edukativnih brošura koje smo štampali o raznim vrstama kancera, informisali smo građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti.

Pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, osnivači smo Lige za nepušenje Crne Gore davne 2004. godine. Za ovo vrijeme organizovali smo osamnaest Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja kako bi ovaj problem stavili u žižu interesovanja javnosti i doprinijeli buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja kako iz zdravstvenog tako i iz ostalih aspekata. U okviru humanitarnih aktivnosti CDPR je prethodnih godina od osnivanja, sopstvenim sredstvima značajno pomagalo uređenje stare Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, ali i ostalih klinika te zdravstvene ustanove. Ponosni smo i na dvadeset posjeta i donacija Institutu za bolesti djece KCCG u Podgoric,i povodom Međunarodnog dana djece oboljele od kancera. Takođe, svih ovih godina shodno svojim skromnim mogućnostima, obezbjeđivali smo donacije mnogobrojnim zdravstvenim, školskim i socijalnim institucijama u Crnoj Gori”, ističu u Društvu za borbu protiv raka.

 

Saopštenje:Crnogorsko društvo za borbu protiv raka