Sedam savjeta za uređenje doma u pariskom stilu

Francuzi uređuju enterijere onako kako se oblače. Svoju garderobu grade na nekoliko klasika, te i dizajn svog doma baziraju na nekoliko ključnih komada namještaja, a ostatak uređenja evoluira u skladu s njihovom ličnošću.

Pariski stil zapravo je teško upoređivati s ostalim trendovima u uređenju enterijera. Naime, drugi trendovi uglavnom se baziraju na promišljenom dekorisanju, a kod pariskog nema opterećivanja promišljanjem, nego se vode  osjećajem i miješaju razne stilove.

Ne bacajte stari namještaj

Ključ pariskog stila uređenja enterijera je u spajanju starog i novog. Francuzi obožavaju vintage namještaj. Zavirite na tavane i pronađite stare komode, stoliće, police, kredence, fotelje… Gotovo da ne postoji komad namještaja koji se ne može obnoviti i upravo će oni dati poseban šarm životnom prostoru.

Prihvatite nesavršenosti

Vaš parket je izgreban? Nema veze, ne dirajte ga. Dijete je odlučilo demonstrirati svoje umjetničke vještine i napravilo crtež na zidu? Uzmite okvir za slike bez stakla i stavite ga na zid kako biste uokvirili malo remek-djelo. Nesavršenosti su sastavni dio naših života i Francuzi ih ne pokušavaju sakriti nego će ih prigrliti.

Igrajte se materijalima

Za dašak elegancije i glamura pobrinuće se netipični materijali poput baršuna i brokata, zbog kojih ćete pomisliti da ste na francuskom dvoru. Baršunasti kauč savršen je dodatak dnevnoj sobi, baš kao i ukrasni jastučići od brokata.

 

Neutralna podloga i efektni detalji

Kada su u pitanju boje zidova, u većini klasičnih pariskih domova pronaći ćete neutralne nijanse poput bijele ili sive. Zahvaljujući toj paleti boja stvara se neutralna podloga uz koju će raznobojni i efektni detalji kasnije doći do izražaja.

Kršite pravila uređenja

Zamislite estetiku životnog prostora, ali nemojte se bojati nepredviđenih elemenata. Jedan od najboljih aspekata pariskog stila jeste upravo to što se pravila uređenja nikad ne prate striktno.

Ne zaboravite na lične detalje

Vaš dom mora biti odraz vaše ličnosti. Na svjetlo dana izvucite posebne fotografije, suvenire s putovanja, omiljene slike, izložite najdraže ploče ili knjige… Neka ljudi koji zakorače u vaš životni prostor dobiju utisak o tome što volite.

Funkcionalnost prije svega

Naš životni prostor prije svega mora biti praktičan. Francuzi vole da su i detalji u njihovom domu funkcionalni. Nećete nabaviti antiknu komodu samo zato da bi ona ukrasila vaš hodnik, ona mora biti iskoristiva za čuvanje stvari.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić