Spirulina - zelena alga zdravlja

Spirulina je slatkovodna tamnozelena alga ili cijanobakterija koja se može naći u jezerima i ribnjacima širom svijeta, a posebno u Kini, Australiji i na Havajima. Na tržištu je dostupna u obliku praha, u tabletama i granulama.

Nazivaju je superhranom jer sadrži mnoge hranjive tvari. Bogata je bjelančevinama - u 100 grama nalazi se čak 58 grama proteina - i obuhvata svih devet esencijalnih aminokiselina pa se njena konzumacija posebno preporučuje osobama koje preferiraju vegansku i vegetarijansku ishranu.

Dobar je izvor vitamina A, B, C i E, kalijuma, kalcijuma, željeza, magnezijuma i natrijuma. Ima više betakarotena od mrkve, a bogata je i hlorofilom koji uz željezo poboljšava krvnu sliku. Sadrži i značajne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje održavaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Spirulina je ime dobila prema spiralnom obliku alge koja je stara milijardama godina. Prvi pisani podaci o njenoj konzumaciji datiraju iz 16. vijeka, kad je zbog zdravstvenih dobrobiti konzumirao drevni narod Asteci. Za današnjeg čovjeka spirulina je otkrivena 1940. godine, a od sredine šezdesetih je istražena detaljnije. Njen sastav, bogata hranjiva vrijednost i zdravstveni benefiti razlozi su što je toliko poznata.

KAKO KONZUMIRATI ALGU?

Spirulina u tabletama pije se uz čašu vode ili soka, dok se u prahu najčešće dodaje smutijima, voćnim sokovima, jogurtima, žitnim kašama i pahuljicama. Tijelu ćete podariti više nutrijenata ako je ne dodajte zagrijanim jelima i pićima, a preporuke su da se dnevno unese jedna čajna kašika spiruline ili jedna tableta.

Trudnice i dojilje treba da se konsultuju s doktorom prije nego što se odluče za uzimanje spiruline, a ta tamnozelena alga nije preporučljiva ni osobama koje imaju problema s bubrezima i jetrom.

Pacijenti koji zbog raznih bolesti uzimaju redovnu terapiju takođe treba da potreže mišljenje doktora o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama korištenja spiruline u kombinaciji s lijekovima.

Zdravstvene dobrobiti

Ima antiupalno djelovanje i jača imunitet

Podstiče detoksikaciju organizma

Drži apetit pod kontrolom te ubrzava metabolizam

Sadrži antioksidante koji su u važni u borbi sa slobodnim radikalima

Reguliše šećer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Dobar je saveznik u borbi s anemijom

Povećava energiju i ublažava negativne posljedice stresa

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić