Otvoren REACT 2019: Promocija vrijednosti i principa na kojima razvijamo modernu Crnu Goru

Regionalni kamp REACT 2019, dvanaesti po redu, koji organizje ALFA Centar, počeo je danas na Žabljaku, u hotelu Enigma.

Na ovogodišnjem kampu, okupilo se 70 polaznika iz 14 zemalja regiona i Evrope, a učešće če uzeti i 27 predavača.

Oni će tradicionalno diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih i evropskih integracija, a ovogodišnji kamp biće obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, te njihovim učešćem u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Uvodnu riječ na otvaranju imao je Miloš Perović, izvršni direktor ALFA Centra koji je kazao da mu je drago što može da konstatuje, dijeleći pri tom kako je kazao mišljenje svih onih koji su dali doprinos radu REACT-a tokom ovih godina,  da su na pravom putu, te da je ovaj projekat u potpunosti potvrdio potrebu i razloge zbog kojih je nastao i traje više od deceniju.

“REACT na najbolji način reflektuje i promoviše vrijednosti i prinicipe, na kojima razvijamo modernu Crnu Goru. A kada to kažem mislim na napore usmjerene ka modernizaciji crnogorskog društva kroz usvajanje evropskih standarda, sa ambicijom da Crnu Goru u bliskoj budućnosti nakon ulaska u NATO uvedemo i u EU. Zbog svega navedenog posebna je obaveza svih nas u ALFA Centru da nastavimo našu misiju, između ostalog kroz unapređenje rada REACT-a, koji će, siguran sam trajati još mnogo godina. Na žalost, danas sa nama nema tvorca Alfa centra Aleksandra Šima Dedovića, čovjeka iz čije energije, harizme i entuzijazma je i pokrenuta priča o REACT kampu. Uvjeren sam da bi danas bio ponosan na sve nas jer smo nastavili tamo gdje je on stao”, istakao je Perović.

Na otvaranju REACT kampa prisutnima se obratio Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom.

On je u izjavi prije samog otvaranja kazao da će sa učesnicima imati priliku da razgovara o aktivnostima koje Crna Gora realizuje u okviru integracionog procesa u EU sa svim onim izazovima sa kojima se suočavamo na ovom putu, kao i o tome koje su to prednosti našeg budućeg članstva u EU.

“Biće riječi i o tome šta je ono na šta moramo da se dodatno fokusiramo i da prosto ideju o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan dodatno promovišemo među mladom generacijom. Nedavno istraživanje je pokazalo da mladi i te kako vjeruju u ovaj proces, zato mislim da je jako važno da sa ciljnom grupom, kao što su mladi, koji su prisutni i ovdje na kampu, pričamo o ovim stvarim“, naglasio je Drljević.

Ministarka Javne uprave u Vladi Crne Gore, Suzana Pribilović, kazala je na svečanom otvaranju da su mladi pokretačka snaga društva i budući kreatori političke kulture.

„Vlada Crne Gore je posvećena snaženju institucija u sektoru bezbjednosti. Svakako doprinos nevladinog sektora i drugih organizacija civilnog društva u ovoj oblasti je veoma značajan, posebno na planu podizanja svijesti o značaju i benefitima NATO integracija u sistemu bezbjednosti i snaženju institucija. Istovremeno, ispinjavanje kriterijuma za članstvo u Alijansi je u velikoj mjeri kompatibilno standardima potrebnim za učlanjene u EU. Zato je i za kontinuite ovako otvorenog dijaloga i razmjene mišljenja kroz djelovanje REACT-a važno dalje održavanje ovog kampa, kroz aktivno učešće svih i prenos znanja mladima”.

Prvi put na ovom kampu učešće su uzele Nina Ramović iz Bijelog Polja i Danijela Mrkić iz Podgorice, koje su prenijele svoja očekivanja.

“Prijavila sam se za ovaj kamp po preporuci mog brata, koji je ranije učestvovao na REACT-u i koji nosi pozitivna iskustva. Smatram da su aktivnosti ove vrste veoma korisne za nas jer upoznajemo mlade ljude iz regiona, sa kojima razmjenjujemo mišljenja, a svakako bićemo u prilici i da saznamo dosta novih stvari na predavanjima koja će nadam se biti interesantna svim učesnicima“, kazala je Nina Ramović, studentkinja prava iz Bijelog Polja.

Danijela Mrkić iz Podgorice je kazala da su ovakvi vidovi edukacije veoma bitni za njenu generaciju.

„U srednjim školama nema dovoljno priče o ovom temama i mladi ljudi formiraju mišljenje na osnovu priča koje nijesu provjerene, a ovakve aktivnosti pomažu da se ipak bolje informišemo o bitnim temama, a smatram i da je naša dužnost da se obrazujem o ovim temama kako bi smo lakše donosili sjutra bitne odluke“, kazala je Danijela Mrkić, maturantkinja danilovgradske Gimnazije.

Nakon svečanog otvaranja organizovan je svečani koktel.

Kamp nastavlja sa radom kroz  27 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate, a, osim edukativnog dijela, sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nacionalnog parka Durmitor.

REACT će trajati do nedjelje 08. septembra.

 

Saopštenje i foto: PR Tim ALFA Centra