OEBS pozvao vlast u Moskvi da oslobodi uhapšene novinare

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je ruske vlasti da poštuju pravo novinara da izvještavaju sa javnih događaja i da oslobode sve koji su zaposleni u medijima, a uhapšeni su tokom jučerašnjih mirnih demonstracija u Moskvi.

"Pozivam vlasti da oslobode sve zatvorene novinare i preduzmu brze korake kako bi osigurali uzdržavanje od primjene policijske sile prema pripadnicima medija", rekao je Desir.

Mediji, kako je istakao, moraju biti u mogućnosti da bez ometanja, na slobodan i siguran način, obezbijede izvještavanje o javnim događajima, prenosi Tanjug.

Prema izvještajima, na današnjim demonstracijama u Moskvi, koje su održane u znak solidarnosti sa istraživačkim novinarom Ivanom Golunovim, uhapšeno je više od 30 pripadnika medija, uključujući i 11 novinara koji su izvještavali o tom događaju, a neki su bili maltretirani.

U saopštenju OEBS-a se navodi da su posebno maltretirani novinari Novaje gazete, Komersanta, portala Meduza, Vedomostie, radija Eho Moskvi, televizije Dožd, njemačkog nedeljnika Špigl, Grani i Insajder.

Izvor:RTCG