PRATITE REFESTICON 2017 UŽIVO

PRATITE UŽIVO REFESTICON 2017 OVDJE

Kentaur i književni grešnici

nenad-za-blogAutor: Nenad Ž. Petrović

Kao i prethodnih godina nađoh se i ovoga maja na Međunarodnom festivalu fantastične proze u Bijelom Polju. Ove godine tema je bila vezana za opus Miodraga Bulatovića, rođenog u selu Oklade u blizini ovog polimskog gradića.

„Đavolji prst" beše podsticajna tema za pisanja kratkih priča kao omaža Bulatovićevim novelama «Đavoli dolaze», kojima je nahrupio u našu književnost pre tačno šezdeset godina. Bijelo Polje - nit je bijelo nit je polje - ali ima starina i vrednosti koje ne treba da propusti putnik-namernik. Od njih je svakako najpoznatija Crkva Svetog Petra sa svoje dve izvanredne kamene kule, poznata kao zadužbina zahumskog kneza Miroslava za čije potrebe je ovaj srednjevekovni vladar dao da se kaligrafski prepiše čuveno jevanđelje. Odskora je potpuno obnovljena i dozidana je i druga kula tako da je ovom spomeniku kulture vraćen izvorni izgled. Takođe, vredi posetiti i obližnju gradsku džamiju gde vam noge upadaju u mekane ćilime. Međutim, ono što jeste pravo otkrovenje koje životari u senci slavne Petrove crkve predstavlja Hram Svetog Nikole na sasvim drugom kraju grada. Upravo o tome i „đavolijadi" oko posete ovoj kući Božijoj imam nameru da ukratko referišem dokonom pučanstvu.

Read more...

Bezvremene priče: Bijelo Polje otvorena kapija duhovnosti

seki-music-blogGradovi su kao ljudi. Satkani od svog odgonetnutog duhovnog veza, s tananim nitima zapletenim u staze, mahovinu napuštenim zdanjima, u sudbine onih koji su na kaldrmi vremena ostavljali tek po koji trag. Kroz Bijelo Polje su prošli pjevači narodne i zabavne muzike, amaterska i profesionalna pozorišta, tradicionalno se održavaju Ratkovićeve večeri poezije, tamburaški i džez festivali, kolonija slikara Stari most u Bistrici, pjesnička manifestacija koju organizuju Obradovići ,,Stihom govorim".

Read more...

Odavde gledano - Mi njima serdara oni nama vojvodu

Piše: Dragić Rabrenovićdrdragic

Srbija je izabrala. Uspjeli su građani susjedne nam Srbije da neizlaskom, apstinencijom i bojkotom izaberu novog predsjednika države. Uprkos brojnim glasovima za Srećka Šojića ili Čak Norisa vojvoda je uspio da osvoji skoro četrdeset hiljada glasova više od dosadašnjeg predsjednika Tadića.

Read more...

O jeziku mikrofonskom

17-2-Novine-Bato-Kokolj

Piše: Bratislav Kokolj
Zašto naše novinarke i naši novinari u elektronskim medijima otežu gdje ne treba i ne zatežu kad treba? Zašto smo zaboravili stara dobra pravila jezika i izgovora? O tome i još ponečemu iz života govori stari primorac i novinar.
Minulo je, bezmalo, pola stoljeća kada je mlađanim novinarima Radio Titograda tada (i dugo, dugo potom) besjedio najbolji, najčuveniji, dosad nedostižni radio, pa i TV spiker. Taj gorostasni - a rafiniranim likom i ponašanjem gospodstveni Branislav Surutka - u cigla dva dana po četiri sata (o)držao je nezaboravne lekcije na temu mikrofonske govorne kulture. Njegov baršunasti i sugestivni glas, ugodnog ''tembra'' i bas-baritonsksog registra, mamljivo je ispunjavao naše uši i dušu u memljivom ambijentu podrumskog bifea tada i, zadugo zatim, jedine crnogorske radio-stanice.

Read more...

Odavde gledano - Kad pucaju u novinare, a novinari u profesiju

drdragicPiše Dragić Rabrenović
Ne znam koga mi je žalije novinarstvo ili novinare u Crnoj Gori. Pitanje koje se nameće kada obilježavamo Dan novinara 23. januar. Ili dilema koja nas prati svakog dana. Posebno onih dana kada se puca u novinare. Ali i onih kada novinari pucaju u profesiju. Ne treba da idemo mnogo po svijetu da bi našli te primjere, jer i jednih i drugih ima u Crnoj Gori.

Read more...