Omerović: Nakon licenciranja, cilj nam je da “Tisa” bude dom i za OSI starije od 27 godina (video)

JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“ među prvima u Crnoj Gori dobila je licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječije zaštite, ćime će u velikoj mjeri biti unaprijeđen ovaj sistem zaštite.

Gostujući tim povodom u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, direktor Dnevnog centra  “Tisa”, Ensad Omerović, kazao je da se licenciranjem uspostavlja jedan standardizovan način rada sa djecom.

“Postoje jasne i precizne procedure koje se moraju poštovati i primjenjivati u radu, jer zaista nema mjesta ekseprimentisanju, naročito kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju”, istakao je Omerović.

Iako je licenciranje djelatnosti socijalne i dječije zaštite uređeno  Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji je donesen još 2013. godine, tek krajem 2017. uspostavljen je postupak licenciranja, a prema riječima Omerovića, bilo je neophdno ispuniti sve uslove predviđene Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluga podrške za život u zajednici.

“Od samog osnivanja Dnevnog centra “Tisa” trudili smo se da zadovoljimo evropske standarde, tako da smo zapravo određeni dio uslova, neophodnih za dobijanje licence, ispunili mnogo ranije. Međutim, jedan od ključnih preduslova zapravo je bio  licenciranje samih stručnih  radnika od strane Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, tako da su svi naši radnici morali da prođu osnovnu obuku za rad u dnevnim centrima i da polože određene ispite, kako bi našim korisnicima pružili najbolju moguću uslugu”, pojasnio je Omerović.

On je istakao da svi zaposleni u “Tisi” i Maloj grupnoj zajednici, njih 28, imaju licence koje su neophodne za rad u dnevnim centrima i za pružanje usluga socijalne i dječije zaštite.

“Svi su prošli kroz obuku koju je organizovao Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu, tokom koje su učili da izrađuju indvidualne planove rada, izvještaje o korisniku, zaključak ponovnog pregleda, liste praćenja. Mi smo zapravo te procedure, koje su i propisane Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluga podrške za život u zajednici, sprovodimo već dvije i po godine, odnosno od trenutka kada je i donesen ovaj dokument, ali svakako da su obukama naši radnici usavršili svoja znanja i što je najvažnije sada se u svim dnevnim centrima primjenjuju isti standardi”, rekao je direktor “Tise”, dodajući da usluge Dnevnog centra “Tise” koristi njih 20, dok u posebnoj organizacionoj jedinici, Maloj grupnoj zajednici, trenutno boravi šest korisnika koji su bez roditeljskog staranja.

Omerović je istakao i da su prije podnošenja dokumentacije za dobijanje licence usvojili i niz procedura o bezbjednosti korisnika, o zaštiti podataka, o incidentnim događajima, ulasku i izlasku korisnika, neovlašćenih lica, ali i niz drugih.

Direktor Dnevnog centra  “Tisa”, Ensad Omerović, kazao je da planiraju i otvaranje dnevnog centra za osobe sa inavliditetom preko 27 godina.

“Korisnici u našem dnevnom centru mogu biti od 3 do 27 godine, međutim nakon toga budu prepušteni sebi i svojim porodicama, jer u našoj opštini ne postoji centar, niti ustanova koja bi im pružila utočište i podršku.  Zaista je to veliki problem i ono čime ćemo se baviti u narednom periodu. Plan nam je da prikupimo svu potrebnu projektnu dokumentaciju za dogradnju drugog sprata “Tise”, a već smo se obratili i nekim donatorima, kako bi dobili sredstva i što prije započeli gradnju ovog centra”, najavio je Omerović.

Iako nije želio da precizira kada bi centar osobe sa inavliditetom preko 27 godina moga biti otvoren, očekuje da će to biti tokom 2019. godine.

Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“ već dvije godine sprovodi i program podrške za djecu koja pohađaju vrtić i školu, koji se pokazao jako uspješnim i korisnim za djecu sa smjetnjama u razvoju, a već niz godina preko javnih radova angažuju personalne asistente.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Milan Kenžević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE