Salemović poručila mladima “Naše vrijeme je sada” (video)

Unija srednjoškolaca Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a uz podršku SHL fondacije iz Berlina uspješno je realizovala projekat “Akcioni dan”, u okviru kojeg je 390 srednjoškolaca iz Bijelog Polja, Podgorice i Bara steklo prva radna iskustva, odnosno praktična znanja i vještine iz one oblasti koje izučavaju u školama.

Gostujući tim povodom u emisji “Mladi za mlade”, delegatkinja Unije srednjoškolaca Crne Gore, Nadina Salemović, podsjetila je da su za  rad srenjoškolci dobili dnevnice u iznosu od 10 eura i istakla da će sav prikupljeni novac biti usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore.

“Privodimo kraju fazu prikupljanja ugovorenih sredstava I očekujemo da će uskoro svi poslodavci izmiriti obaveze prema učenicima koji su radili kod njih. Odmah nakon toga ćemo uraditi i listu prioritetnih oblasti, kako bi učenici na osnovu njih i uradili projekte, kojima će konkuristati, a koje će Unija srednjoškolaca finansirati prikupljenim sredstvima”, kazala je Salemović.

Ona je dodala da još uvijek osluškuju potrebe učenika, te da će teme konkursa svakako biti u skladu sa problemima koji trenutno najviše pogađaju ovu populaciju.

“Tema projekata zavisi od trenutnog interesovanja učenika, od aktuelnih problema i tema koje su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim pitanjima”, dodala je Salemović, podjsećajući da je prošle godine od sredstava prikupljenih u okviru pilot projketa “Akcioni dan” finansirano šest projekata i to učeničkih parlamenta iz Herceg Novog, Podgorice, Cetinja i Žabljaka, koji su se bavili temom preduzetništva, zdravlja i vršnjačkog nasilja.

Salemović je kazala da će konkurs najvjerovatnije biti otvoren za sve crnogorske učeničke parlamente.

“Iako su projektom bila obuhvaćena tri crnogorska grada, vjerujem da ćemo dati priliku svim učeničkim parlamentima da konkurišu sa projektima, koji naravno moraju biti u sladu sa temama koje ćemo zadati kao prioritetne”, navela je Nadina.

Kako će jedna od tema najvjerovatnije biti i vršnjačko nasilje, učenički paralment bjelopoljske Gimnazije “Miloje Dobrašinović” konkurisaće sa projketom koji se upravo bavi ovim problemom.

“Vršnjačko nasilje se zaista nameće kao jedan od glavnih problema srednjoškolaca, jer je on nažalost u velikoj mjeri i dalje priutan. Iako je do sada realizovan veliki broj projekata koji je pokušavao da suzbije vršnjačko nasilje, mislim da se rješavanju ovog problema treba pristupiti na jedan drugačiji način, koji bi možda više animirao učenike i zainteresovao ih da se sami uključe u rješavanje pitanja koja se direktno odnose na njih. Sve te tribine koje se realizuju na temu vršnjačkog nasilja ne izazovu veliko interesovanje, jer mladi nijesu spremni da samo sjede i slušaju, zato ih moramo uključiti i kroz jedan interaktivan način dopustiti im da iznesu svoja mišljenja, čuju iskustva drugih i tako zajedno dođu do rješenja”, pojasnila je Salemović.

Ona je istakla da je u toku i priprema za “Akcioni dan 2019”, a očekuju da će pored Bijelog Polja, Podgorice i Bara uspjeti da uključe i srednjoškolce Cetinja, kao i da Unija srednjoškolaca Crne Gore neumorno radi na poboljašnju položaja mladih u Crnoj Gori, o čemu govori i veliki broj projekata.

“Već dvije godine Unija srednjoškolaca Crne Gore koordiniše Omladinskim centrom, što podrazumijeva ustupanje prostorija omladinskim organizacijama, kreiranje, osmišljavanje I realizovanje sadržaja za mlade. Takođe, privodimo kraju i projekat “Raise your voice”, a upravo smo I završili projekat U-report, koji je podrazumijevao online viber platformu za mlade, preko koje su anketirani srednjoškolci o aktuelnim temama”, podsjetila je Salemović, dodajući da će uskoro biti raspisan konkurs za najbolji parlament godine, a planiraju i obilježavanje nedjelje testiranja na HIV I mjesec brobe protiv side.

Salemović je istakla da predano rade i na obilježavanju Dana srednjoškolaca, koji se 17. novembra slavi širom svijeta, a mladima je poručila da je njihovo vrijeme upravo sada i da se zato aktiviraju i bore za svoja prava.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE