Simović: Očuvanje dragocjenih prirodnih resursa je zajednička odgovornost (video)

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović učestvovao je danas u akciji pošumljavanja u Bijelom Polju, koju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume ovih dana sprovode na cijeloj teritoriji Crne Gore. 

Vlada je za akciju  pošumljavanja “Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica” opredijelila 200.000 eura, a tokom jeseni planirano je da se širom Crne Gore zasadi 630.000 sadnica, autohtonih vrsta.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović istakao je danas da akcija ima za cilj da probudi najširu društvenu energiju i konkretnim činjenjem pokaže zajedničku brigu i odgovornost za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume.

“Zbog smo danas ovdje svi zajedno, i lokalna samouprava i mladi i civilni sektor i naši međunarodni partneri i Vlada, da  svi zajedno vratimo šumi ono što joj treba i pripada. Ovakvim akcijama iskazujemo istinsku brigu o prirodi, i ne samo brigu, već i konkretna djela”, kazao je potpredsjednik Simović.

On je poručio da će  biti posađene sadnice i za one sa čijih adresa dolaze samo kritike.

“Niti bezrazložna kritika, niti graja sade sadnice, niti je sve to dobar iskaz odnosa prema potrebi zaštite životne sredine. Zato i njima danas odavde upućujem poziv da se pridruže ovim akcijama i da svi damo svoj doprinos i smanjimo intenzitet graje u korist ovakvih i sličnih akcija. To je potrebno i šumama, to je potrebno i našim vodama, to je potrebno ukupnom odnosu građana Crne Gore prema zaštiti životne sredie, prema potrebi da zajednički nađemo balans između onoga što je razvoj i zaštita životne sredine”, istakao je Simović.

Pošumljavanju na lokalitetu Blatka, u selu Lozna, osim predstavnika Ministarstva i Uprave za šume, učestvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, predstavnici Udruženja privatnih vlasnika šuma iz Bijelog Polja, koncesionara “Šik Lim”, predstavnici lovačkih organizacija Bijelog Polja i Petnjice, učenici JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, kao i predstavnici više nevladinih organizacija.

Akciju je svojim učešćem podržala i predstavnica Međunarodnog kluba žena Crne Gore, g-đa Miriam Mainka koja je izrazila zadovoljstvo što ispred asocijacije, koja se bavi temama važnim za žene, djecu i porodicu, može da ukaže na značaj ovakvih aktivnosti i brige o šumama, posebno u vremenu kada se negativan uticaj klimatskih promjena sve više osjeća širom planete.

“Današnje generacije imaju ogroman teret i zadatak, da spriječe dalji uticaj klimatskih promjena, a u  tome im možemo već danas pomoći, tako što ćemo zasaditi što više drveća. Svjesni smo da je Crna Gora mala država koja ne može uticati na globalne probleme, ali rješenje za klimatske promjene počinje na lokalnom nivou i upravo ovakvim akcijama. Svako od nas može i mora dati svoj doprinos“, kazala  je Mainke koja je pohvalila opredjeljenje i aktivnosti Vlade na očuvanju šumskog bogatstva u Crnoj Gori.

Marko Hajduković, predsjednik Saveza privatnih vlasnika šuma Crne Gore, uputio je apel Ministarstvu poljoprivrede da u budućem periodu pomogne vlasnicima šuma, koje su kako je rekao, u velikoj mjeri devastirane.

“Do sada imali solidnu saradnju sa Upravom za šume, a već nekoliko godina od njih odbijamo sadnice, međutim to nije dovoljno. Zato se nadam da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Crne Gore nekim novim mjerama pomoći privatno šumartsvo, jer čak 50 % šuma je u privatnom vlansištvu”, rekao je Hajduković.

Akcija „Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica“ sprovodi se intenzivno već dvije sedmice na definisanim lokacijama na cijeloj teritoriji države. Resorno Ministarstvo je svim područnim jedinicama Uprave za šume dodijelila 17 motornih sadilica koje će u značajnoj mjeri omogućiti efikasniju i kvalitetniju sadnju na terenu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE