U školici ,,Agoge” djeca stiču sportske navike (video)

Nevladina organizacija ,,Sportska školica Agoge” osnovana 2009. godine kroz svoj rad promoviše zdrave stilove živote,  podstiče djecu i mlade da se aktivno bave sportom, i stiču sportske navike.

Trenutno školicu pohađa 50 aktivnih članova uzrasta od tri do deset godina, raspoređenih u tri uzrasne grupe, sa kojima rade stručna lica kroz poseban planirani program rada svih sportova.  

Gostujući u emisiji ,,Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje profesori sporta i fizičkog vaspitanja Julija Tvrdišić i Damir Kalić kazali su da je za djecu najbolje da bavljenje fizičkom aktivnošću počnu od treće – četvrte godine, a konkretno sportom od devet godina.

Osnivač školice, Damir Kalić ideju za pokretanje ove priče osmislio je, kaže, još kao student.

,,Dobio sam uputstva od profesora sa kojima sam radio, o samom pristupu prema djeci, mi smo mali i modifikovali taj program. Svih ovih godina kroz naše treninge prošlo je oko 1000 djece koja su uvijek zadovoljna odlazila iz naše školice, i to je ono na šta sam najviše ponosan. Dosta naših bivših članova sada aktivno trenira određeni sport, tako da mogu reći da je naša misija uspješna”, naglasio je Kalić.

On je istakao da povremeno angažuju i druge kolege, sportiste, zavisno od projekta koji realizuju, kako bi rezultat bio što vidljiviji.

U školici pored Tvrdišić i Kalića treninge vodi i Ivana Milićević Kalić

,,Smatram da kao bivši sportisti i sada sportski radnici možemo sebi dati za pravo da kod djece uočimo talenat, i uputimo ih na ono što ih čeka u životu. Bavimo se i uključivanjem marginalizovane grupe djece u sport, bez obzira na socijalni status, predispozicije, talente, afinitete i  tu smo da im pomognemo. Bez obzira na njihove želje, postoje djeca koja sebi ne mogu to da priušte, ali mi imamo rješenje, samo što roditelji nemaju adekvatan način da se informišu. Djeca mnogo vole sport, i maksimalno su uključeni u sva dešavanja. Trudimo se da svaki program koji radimo prilagodimo njima”, istakla je Tvrdišić.

Jedna od aktivnosti ove NVO jeste i organizovanje sportskih takmičenja u cilju promovisanja sporta, a ,,Mala olimpijada” samo je jedna u nizu.

,,Cilj nam je da se ,,Mala olimpijada” tradicionalno organizuje, jer nam se tada odazvalo preko 500 mališana iz gradskih i prigradskih škola, što je zaista veliki broj, i cijelu tu manifestaciju organizovali smo sami”, dodaje ona.

Na pitanje koliko je teško raditi sa djecom, oni su istakli da je to veoma osjetljiva grupa, sa kojom pored znanja, kako navode, osoba mora da ima urođeni ,,talenat” za rad sa djecom.

Treninzi se održavaju u školskoj sali u Rasovu, Gimnaziji a od nedavno i u Elektro-ekonomskoj školi,  tri puta nedjeljno, uz dodatni trening košarke.

,,To je minimum koji zadovoljava dječije potrebe za aktivnošću, dobro bi bilo kada bi djeca svakog dana dolazila na treninge. Oni imaju mogućnost uvijek da se priključe našoj školici, ali najbolje je da to učine u predviđenom terminu za upis, kako bi od početka pratili sav rad i trenige”, zaključila je Tvrdišić. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija : Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE