Prirodnjačka izložba ,,Posebna je Crna Gora“ otvorena u Bijelom Polju (video)

Prirodnjačka izložba ,,Posebna je Crna Gora“ čiji su autori Lidija Polović, Nada Bubanja, Natalija Čađenović i Goran Ćulafić, otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Izložba je nastala sa ciljem predstavljanja kulturne i prirodne baštine Crne Gore, kojke su neraskidivo povezane.

Otvarajući izložbu, v.d. direktora Centra za kulturu, Lejla Džanković Skoko kazala je da je značajna prirodnjačka izložba nastavak saradnje ove dvije ustanoive.

,,Večerašnja izložba dokaz je da je Crna Gora zaista posebna, i nadam se da će veliki broj naših sugrađana biti u prilici da je pogleda“, navela je Džanković Skoko.

Izložba prikazuje jedan dio bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, a poseban akcenat je na endemičnim zaštićenim rijetkim vrstama životinja, koje predstavljaju ,,simbole“ Crne Gore, a bogatstvo živog svijeta odlikuje visok stepen endemizma, reliktnosti kao i prisustvo vrsta čije se rasprostranjenje završava u granicama Crne Gore.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, i jedna od autora ove izložbe, Lidija Polović kazala je da se nada da će najprije mladi posjetioci sagledati svu ljepotu i vrijednosti prirode.

,,Nadam se da ćemo na ovaj način uticati na podizanje svijesti mladih o značaju očuvanja prirode, koju bi sačuvali za buduće generacije. Zahvaljujem kolegama iz bjelopoljskog Centra za kulturu koji su nam ustupili prostor i omogućili nam da makjar djelić ljepota i bogatstva prirode ove naše prelijepe države prezentujemo i publici u Bijelom Polju“, navela je u obraćanju Polović.

I mladi sugrađanin Emin Pilica prvi put je večeras imao priliku da prisustvuje prirodnjačkoj izložbi. Kako je istakao za Radio Bijelo Polje pažnju mu je najviše privukla zmija. 

Izložba je do sada predstavljena U Podgorici, Nikšiću, na Cetinju, u Petnjici i Beranama, a publika u Bijelom Polju moći će da je pogleda do 29 novembra.

,,Raznovrsnost predjela, podloge, klimatskih uslova kao i sama pozicija Crne Gore na Balkanskom poluostrvu, uslovili su nastanak geološkog i biološkog diverziteta sa veoma visokim vrijednostima, što Crnu Goru čini posebnom i jedinstvenom“, navode autori.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE