Ove godine kvalitetnog meda ni za lijek (video)

Za mnoge bjelopoljske pčelare ovo će biti jedna od najlošijih godina kada je u pitanju prinos meda, kazao je Vladimir Šebek, predsjednik Udruženja “Pčelar”.

Gostujući u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje, on je ocijenio da  su nepovoljni vremenski uslovi, koji su pratili prije svega proljećni dio godine a kasnije i ljeto poremetili period cvjetanja biljaka, što je dovelo do veoma loših prinosa meda.

“Nažalost, mali je broj pčelara koji se mogu pohvaliti ovogodišnjom sezonom i prinosima. Ponadali smo se dobrim prinosima jer je voće rano procvjetalo i pčele su počele da unose nektar, što su pametni pčelari iskoristili za zamjenu starih satnih osnova, i pripreme za livadsku pašu. Međutim, kako je od maja nastupio kišni period, to se  negativno odrazilo na unos nektara pa smo bili prinuđeni da pčelinje zajednice održavamo u radnom raspoloženju prihranjujući ih s vremena na vrijeme. Negdje oko polovine juna, pčelinje zajednice su počele da smanjuju leglo usljed nestašice hrane i kontrolom pčelinjih društava primijetili smo da je unos potpuno izostao. Ono što su donijele sa voćne paše to su već potrošili do kraja juna”, objašnjava Šebek razloge loše medonosne godine.

On ističe da je kvalitetna edukacija pčelara osnova za razvoj i unapređenje pčelarstva.  

“Na ovogodišnjoj Skupštini pčelara insistiraću da svakom registrovanom pčelaru bude uskraćen regres ili neki drugi vid pomoći, ukoliko ne prisustvuju edukacijama, s obzirom da velika sredstva izdvajamo za stručne predavače koji nas uče na koji način da očuvamo zdravstveno stanje pčelinjih zajednica” naglašava Šebek.

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE