O zapošljavanju OSI na okruglom stolu“ Integracija OSI u radnu sredinu”

Mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, olakšice i benefiti predviđeni zakonima iz oblasti invalidnosti, bili su tema okruglog stola “Integracija OSI u radnu sredinu”, koju je nevladino udruženje “Elipsa” u saradnji sa NVO “Centar za preduzetništvo” i d.o.o “PAG” organizovalo u okviru projekta “Jačanje kapaciteta OSI”.

Na skupu koji je okupio više preduzetnika i predstavnika NVO, zatim predstavnike opštinskih Sekretarijata za preduzetnštvo i ekonomski razvoj i ruralni i održivi razvoj, Zavoda za zapošljavanje, lokalnih medija kao i pravne stručnjake, moglo se čuti da je napravljen značajan pomak u kreiranju povoljnijeg životnog i radnog ambijenta osoba sa invaliditetom, ali da su dalje prisutni stigma i diskriminacija, pogotovo kada je u pitanju zapošljavanje ovih osoba.

Rafet Mulić, koordinator projekta “Jačanje kapaciteta OSI” kazao je da se preduzetnici još uvijek teško odlučuju da zaposle osobu  sa invaliditetom, te da će radije plaćati ”penale”, nego što će takvoj osobi pružiti šansu da radi i bude ekonomski nezavisna.

“Bez obzira na zakonske mogućnosti, više lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti i aktivnosti NVO sektora, najveći problem i dalje su predrasude kako poslodavaca tako i cijele društvene zajednice. Pri pomenu osobe sa invaliditetom, prva asocijacija jeste da je u pitanju hendikepirana osoba, ograničenih intelektualnih sposobnosti. Osobe sa invaliditetom još uvijek nijesu vidljive na tržištu rada, te je s toga neophodno kontinuirano raditi na prevazilaženju tog problema”, istako je Mulić, dodajući da je i ovaj okrugli sto prilika da poslodavci čuju drugačija mišljenja i osobe sa invaliditeom prihvate bez predrasuda.

Autorka i foto: Tanja Dangubić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA