Razmijenjena iskustva o praćenju položaja povratnika u Crnoj Gori

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica organizovali su danas u Bijelom Polju savjetovanje u vezi readmisije i sprovođenja obaveza nadležnih državnih i lokalnih subjekata, u pristupu prava ovim licima (povratnicima), koje je održano u skupštinskoj sali.

U okviru današnjeg sastanka prisutni su razmijenili iskustva o praćenju položaja povratnika, razmjeni informacija između relevantnih institucija u sprovođenju Vladine strategije reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji, na period 2016-2020. godina.

,,Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić formirao je operativni tim, koji je zaista obiman, a takođe smo i po opštinama formirali slične timove koji su povezani. Uključena je energija svih organa da se riješe problemi na centralnom i lokalnom nivou. Ta održiva integracija povratnika podrazumijeva djelotvornu politiku države, jer je to naš osnovni cilj, kao i da se povratnici integrišu na jedan efikasan, održiv i dugoročan način u crnogorsko društvo, uz puno uvažavanje njihovih prava”, kazao je u svom obraćanju direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Željko Šofranac.

Prisutnim predstavnicima ministarstava srdačnu dobrodošlicu poželio je i predsjednik Opštine Petar Smolović.

,,Ono što je vezano za Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno Uprave za zbrinjavanje izbjeglica jeste izvršenje koordinacije ostalih organa prilikom vršenja poslova kada su u pitanju pomoć u ostvarivanju prava prilikom povratka u Crnu Goru. Ta pomoć se odnosi i na lične isprave, obrazovanje , zdravstvenu zaštitu, obezbjeđenje socijalne pomoći, pohađanje stručne obuke, zapošljavanje I obezbjeđivamje privremenog smještaja”, istakao je Šofranac.

Direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave, Milanka Baković kazala je da je Sporazumom sprovođenja o readmisiji ispunjen bitan uslov za stavljanje građana Crne Gore na bijelu Šengensku listu.

,,Nakon pribavljanja mišljenja Evropske komisije na ovu strategiju, koja je usvojena u aprilu 2016. godine, na osnovu koje smo donijeli Akcione planove za sprovođenje strategije, za reintegraciju lica vraćenih na osniovu sporazuma o readmisiji za period 2018-2019. godina. Ovim Akcionim planom ddefinisane su mjere koje imaju za cilj poboljšanje stepena reintegracije lica koja su u Crnu Goru vraćena kroz objedinjavanje prioritetnih i drugih aktivnosti i precizno će biti definisani zadaci, rokovi i nosioci aktivnosti”, navela je Baković.  

Savjetovanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja-Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Zavoda za zapošljavanje CG, CKCG, IOM-a, Opštine Bijelo Polje, direktori Centara za socijalni rad Bijelog Polje, Berana, Rožaja kao i koordinatori tima za pružanje pomoći u ostavarivanju prava crnogorskih državljana prilikom povratka u Crnu Goru u skladu sa obavezama utvrđenim ugovorom o readmisiji.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE