Madžgalj: Klimatske promjene problem su savremenog čovječanstva (video)

Tribina ,,Klimatske promjene i promjene svijesti na nivou pojedinca“, dio istoimenog projekta koji realizuje NVU ,,Klub kulture”, održana je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Profesorica dr Jasmina Madžgalj, ekspert za održivi razvoj savjketovala je sugrađane da se zapitaju, da vide primjere dobrog i odgovornog ponašanja, ali i primjere loše prakse.

,,Zadovoljstvo mi je što sam večeras u svom gradu, ali i što grupa ovakvih entuzijasta želi da ova tema ,,zaživi" i na ovim prostorima. Klimatske promjene problem su savremenog čovječanstva, i to sve zahvaljujući ljudskom djelovanju. Klimatske promjene uvijek su postojale ali nijesu bile ekstremne i nanosile ovoliko štete kao danas”, navela je dr Madžgalj.

Ona je istakla da se pojedinci sami moraju opredijeliti koliko će biti važni i odgovorni, i koliko će ovaj svijet učiniti ljepšim.

U okviru tribine učenici osmog razreda osnovne škole ,,Dušan Korać” Aya i Benny izložilu su i prezentaciju o klimatskim promjenama, kako bi na slikovit način prikazali sugrađanima sve ono  sa čime se danas čovječanstvo suočava, kada su u pitanju klimatske promjene.

Aya i Benny nakon izlaganja poručili su prisutnima da mogu malim ali svakodnevnim doprinosima spasiti planetu Zemlju.

Kao druga i završna aktivnost ovog projekta biće održana ekološka sekcija u okviru koje će biti zasađen određeni broj stabala u dvorištima škola, ali i pošumljene pojedine gole površine.

,,Svi smo mi gosti na ovoj Planeti, i tu trebamo vladati kao svjesni i odgovorni”, zaključila je prof. dr Madžgalj.

Predsjednik NVO Centar za preduzetništvo, asistent na projektu, Goran Joksimović, , kazao je da je cilj projekta podizanje svijesti pojedinca o klimatskim promjenama, ali kako ističe, i nastupajućim problemima na nivou promjena koje izazivaju.

Partneri na projektu ,,Klimatske pormjene i promjene na nivou pojedinca" su Preduzetnički centar Srednje stručne škole i Centar za preduzetništvo, a finansijski je podržan od strane Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE