Za “Ivanjsku prepečenicu” Vujice Vukovića srebro na novosadskom sajmu poljoprivrede (video)

Na  ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede  u Novom Sadu, koji je okupio više od 1.500 izlagača iz više od 30 država, priznanje za kvalitet rakije dobio je Vujica Vuković iz bjelopoljskog sela Ivanje. Njegova šljivovica, prepečenica, nagrađena je srebrnom medaljom. Gostujući tim povodom u emisiji “Eko zona”Radija Bijelo Polje, Vuković je kazao da se proizvodnjom rakije bavi na tradicionalan način, kao što su to činili  njegov otac i djed.

“Proizvodnjom ovako kvalitetne rakije bavim se od prije sedam godina, iako je proizvodnja rakije  bila glavni izvor prihoda u našoj porodici. Kako se s godinama čovjek vraća onome od čega je krenuo, tako sam i ja počeo sve više da se zanimam za ovaj posao. U želji da provjerim kvalitet rakije, 2016. godine sam učestvovao  na  poljoprivrednom sajmu u Petnjici  i dobio  zlatnu medalju za kvalitet rakija od šljive, jabuke i kruške. Na toj poljoprivrednoj manifestaciji tri puta sam nagrađivan prvim mjestom”, kaže Vuković i ističe da ga zlato u Petnjici nije zadovojilo, već je želio da potvrdu za kvalitet onoga što radi dobije i na drugim, prestižnijim manifestacijama.

“Čuo sam za novosadski sajam, a skoro da sam i zakasnio, jer sam u poslednjem trenutku poslao primjerak rakije na ocjenu. Žiri sastavljen od renomiranih stručnjaka, u veoma jakoj konkurenciji  izlagača iz brojnih zemalja,  mojoj rakiji šljivovici dodijelio je srebrnu medalju. Izmaklo mi je zlatno odličje zbog nekih nedostataka, sobzirom na to da nijesam vodio mnogo računa o izgledu ambalaže, etiketu, zatvaranju flaše, jer sam na ocjenjivanje poslao rakiju a ne ambalažu”, ističe Vuković, dodajući da žali što osim šljivovice  nije izložio i rakije od jabuke i kruške, jer bi i za njih dobio neka priznanja.

Vujica naglašava da godišnje proizvede oko 600 litara šljive, 200 litara jabukovače i nešto manje kruške, te da sve što ispeče uspije i da proda.

 

Repriza emisije ,,Eko zona" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

Audio snimak emisije

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE