Jovanović Timotijev: Poezija je ono najljepše što stoji nasuprot prolaznosti (video)

Poezija je kraljica književnosti, ona je ono najljepše što stoji nasuprot prolaznosti, a što sam više u njoj sve više postajem vlasnikom neizgovorljivih riječi, kazao je istaknuti crnogorski književnik, Miroslav Jovanović Timotijev, gostujući u emisji “Start Art”, Radija Bijelo Polje.

Miroslav Jovanović Timotijev, prisutan na književnoj sceni prvenstveno kao pjesnik, ali zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar, poeziju pronalazi između nadmoći jezika i nemoći govora, on poeziju ne samo da stvara, već je živi.

“Poezija je toliko nedokučiva da izmiče bilo kakvoj definiciji, ona je moć prorkovanja u kojoj se tačka nedohvata poklapa sa tačkom dostupnosti. Što sam više u poeziji sve više postajem vlasnikom neizgovorljivih riječi, a kada bih potražio još jedan život, potražio bih ga za poeziju”, kazao je Jovanović Timotijev.

Nakon “50 godina uzvraćene ljubavi sa poezijom”, ovaj crnogorski pjesnik prisjetio se i svojih početaka, koje vezuje za davnu 1968.

“Nijesam ja kao mnogi pjesnici počeo da pišem u osnovnoj školi ili čak zabavištu, već sam kao srednjoškolac stidljivo počeo da pišem i objavljujem.  1968. godine objavio sam prvu pjesmu u časopisu ,,Čik“, koji je uređivao Matija Bećković, a od tog trenutka počinje moja pjesnička avantura, koja evo traje 50 godina”, kazao je Jovanović Timotijev.

On je istakao da se cijeli njegov stvaralački opus može pratiti kroz tri trenutka koja su bitno odredila njegov pjesnički izraz i poetski put.

“Kao dječak od sedamnest godina na jednom spomeniku u nikšićkom groblju vidio sam stih Branka Miljkovića ,,Da li će sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj”. Taj stih, a kasnije i cijela poezija Branka Miljkovića, naročito pjesma “Goran”, učinili su da na poeziju gledam drugačije, njegovo stvaralaštvo pokazalo mi je koliko zapravo poezija može biti vidovita. Drugi putokaz, koji je takođe odredio moju poeziju, bio je susret sa uvaženim profesorom Mirkom Stanišićem u Nikšiću, on mi je otvorio metafizički svijet poezije i pokazao da poezija može da dohvati ono iza prekoračenja erosa i ono iza ludizma jezika, otkrio mi je ono neizgovoreno i neizgovorljivo. Pored Miljkovića i Stanišića, postoji još jedan stvaralac koji je uticao na mene kao književnika, a to je Borhes, koji je govorio o stvaranju materijalnog predmeta naporom razmišljanja i ja sam to uspio da doživim”, ispričao je Jovanović Timotijev.

Miroslav Jovanović Timotijev do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu, a u godini kada obilježava 50 godina književnog stvaralaštva, objavio je dvije knjige "Četiri Sezama" i „Devet jezika ćutnje“, koje su zapravo na neki način i poklon ljubiteljima i poštovaocima njegove pisane riječi.

Govoreći o ovoj poslednjoj „Devet jezika ćutnje“ Jovanović Timotijev je kazao da je jezik ćutnje neizgovorljivo vrijeme u kojem se nalaze sve nezapisane misli i neizgovorene riječi.

“To je ta kreativna ćutnja i kada ona progovori ja znam da sam pjesnik. Ćutnja je stanište poezije i uvijek sam u prilici da smtram da je ćutnja puno bogatija u tom nekom mogućem angažovanju pisca. U njoj pronalazim neke nove metafizičke vidike i zato je ova knjiga cijela o ćutnji“, kazao je Jovanović Timotijev, ističući da on ćuti najboljeg sebe i dvojnika od sna satkanog.

Miroslav Jovanović Timotijev prisutan je na književnoj sceni pedeset godina, prvenstveno kao pjesnik, ali je zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar.Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na nekoliko stranih jezika i zastupljen u pjesničkim izborima i antologijama.Autor je zanimljivih kolumni "Hipnotisani ugao" (Bars) i "Gospodin M.Skot" (Bar info), kao i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih manifestacija. Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta "Mijenjao bih životnu priču" poklonio preko hiljadu knjiga djeci kojoj život nije naklonjen. Književna kritika ga titulira "Princem grobljanske poezije" i "ukletim pjesnikom".

Repriza emisije “Start Art” na program je Radija Bijelo Polje od 17 časova i 30 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE