Evropska banka za obnovu i razvoj i Opština partnerski realizuju važne projekte

Predsjednik Opštine mr Petar Smolović primio je predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori (EBRD) koje je predvodio šef Kancelarije Jaap Sprey.

Na radnom sastanku koji je upriličen kod predsjednika Opštine  razgovaralo se o veoma važnim pitanjima za razvoj infrastrukture i zaštitu životne sredine u opštini Bijelo Polje– o mogućnosti toplifikacije grada i finansiranju centralne deponije.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pokazali su interesovanje za projekat izgradnje sistema za daljinsko grijanje na biomasu u Bijelom Polju, za što su pokazale opravdanost preliminarne studije koje su radili austrijski eksperti.

Smolović je naglasio da lokalna uprava nastavlja ranije započetu uspješnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u pogledu finansiranja infrastrukturnih objekata, koja je u bjelopoljskoj opštini finansirala brojne projekte, među kojima i pješački most Pruška – Loznice.

–Želimo da se na ovaj način uključujemo u aktuelne razvojne trendove koji su ustanovljeni na principima održivog razvoja i energetske efikasnosti. Osim toplifikacije grada, EBRD je iskazala spremnost za unapređenje centralne deponije čvrstog otpada u Bijelom Polju. Cilj ovih projekta je dvostran, unapređenje zaštite životne sredine i poboljšanje kvaliteta grijanja, a samim tim poboljšanje uslova života za građane Bijelog Polja, kazao je predsjednik Smolović.

 

Izvor:Bijelopolje.co.me