Humanost i empatija mladim Bjelopoljkama uvijek na prvom mjestu (video)

U Bijelom Polju ne postoji veliki broj volonterskih klubova, koji su aktivni i koji djeluju, ali mlade Bjelopoljke Nina Ramović, Tara Madžgalj i Nikolina Barać sjajan su primjer humanih i hrabrih ljudi, spremnih da  u svakom trenutku pruže pomoć onome kome zatreba i  odlučnih da se odazovu svakoj humanitarnoj akciji.

Iako često od svojih vršnjaka čuju “imam ja i svojih problema, ne mogu se baviti tuđima” ili “zašto bih ja nekome pomagao ili radio nešto besplatno”, ove tri Bjelopoljke odlučile su da svoje slobodno vrijeme posvete ugroženima i nesrećnima, a kako su kazale u emisiji “Mladi za mlade”, sigurne su da svojim aktivizmom nečiji život bar za kratko mogu činiti boljim.

Nina i Tara, iako jako mlade, već nekoliko godina se bave volonterskim radom,  a svoja iskustva danas su podijelile sa slušaocima Radija Bijelo Polje.

“Volonterizmom sam počela da se bavim još u šestom razredu osnovne škole, kada me je učiteljica Alida Božović pozvala i predložila mi da volontiram u udruženju „Oaza“, gdje borave djeca sa smetnjama u razvoju. Svakog vikenda smo organizovali kreativne radionice, tokom kojih smo crtali sa njima, osmišljavali plesne koreografije, kao i predstave. Iako sam počela to da radim iz zabave, jer u tom trenutku nijesam u potpunosti ni razumjela šta znači volontirati, kada sam uvijdela da tako zaista mogu pomoći drugima, ozbiljnije sam pristupila tome i posvetila se u potpunosti“, ispričala je Nina Ramović.

Zajedno sa Ninom volonterizmom još 2011. godine počela  je da se bavi i Tara Madžagalj, a iako u njenoj školi sada ne postoji volonterski klub i sada je aktivan učesnik brojnih akcija.

„Počela sam da volontiram kada i Nina. Našu školu pohađala su i tri učenika sa smetnjama u razvoju i često bih sa Ninom svratila do njih, da im pravim društvo i da razgovaram sa njima. Učiteljica Alida Božović je primijetila to i predložila nam da počnemo sa volonterskim radom. Tada je bilo samo nas pet, ali smo rado prihvatili da pomažemo djeci iz „Oaze“, kazala je Tara.

Govoreći o posjetama djeci iz „Oaze“, Tara je kazala da je svaki njihov dolazak mamio osmjehe ne licima djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

„Iako smo mi dolazili tu zbog njih, čini mi se da smo možda više uživali u njihovom društvu i toj energiji koju oni imaju, za njih su to bili sama trenuci sreće, a za nas volontere iskustvo za cijeli život“, kazala je Tara.

Iako se Nina i Tara već godinama bave volonterizmom, mlada Nikolina Barać tek je ušla u tu priču. Naime, ona je prošle nedjelje pohađala obuku za volontere koju je NVO „KAN“ organizovala u okviru projekta „Postani volonter“.

„To je bila trodnevna obuka tokom koje smo učili o značaju volonterizma, o njegovom razvoju i zakonskoj regulativi. Prijavilo se nas oko 30 i zaista smo uspjeli mnogo toga da naučimo za taj kratak vremenski period, a svoje znanje ćemo sigurno upotpuniti praksom, koju su već neki započeli“, kazala je Nikolina.

Ona će sjutra početi da volontira u Dnevnom centru „Tisa“, a iako je imala priliku da volontira i u Domu starih i Crvenom krstu, odlučila je da se ipak posveti djeci.

„Mnogo volim da radim sa djecom i mislim da je njima moja pomoć i najpotrebnija, zato ću se potruditi da im se što višem posvetim“, istakla je Nikolina.

Govoreći o brojnim realizovanim aktivnostima, Nina Ramović je u današnjoj emisiji „Mladi za mlade“ posebno istakla značaj protestne šetnje prije nekoliko godina, organizovane povodom masovnog trovanja pasa lutalica.

„Na tu akciju sam najponosnija, jer sam je ja inicirala i uspjela da sve ljubitelje i prijatelje životinja okupim na jednom mjestu i da tako javno pošaljemo poruku.  Zaista samo uspjeli da ostavrimo naš cilj, jer u narednom periodu nije bilo trovanja, što je dokaz da se na ovaj način mogu rješavati problemi“, naglasila je Nina.

A kao jednu od posebno važnih volonterskih akcija Tara Madžgalj je navela novogodišnju priredbu za korisnike Doma starih u Bijelom Polju.

„Bilo je to zaista divno druženje uz muziku, igru i zabavu. Uspjeli smo da usamljenoj starijoj populaciji uljepšamo doček Nove godine“, kazala je Tara, dodajući da su tu aktivnost realizovali uz pomoć profesorice Vesne Asanović, koja ih je uvijek podsticala na volonterski rad.

Danas je nezamislivo da postoji društvo koje ne gaji volonterizam ne samo kao praksu, već kao i vrijednost, međutim Nina, Tara i Nikolina smataraju da bi u narednom periodu naše društvo trebalo mnogo više da radi na njegovoj promociji i podsticanju mladih da budu aktivni članovi društva, a istakle su i potrebu osnivanja volonterskih klubova.

“Volontiranje je način na koji se jačaju i čuvaju osnovne ljudske vrijednosti, ono nam pruža mogućnost da  budemo odgovorani članovi zajednice, da pomažući drugima i sami učimo, zato je naša poruka mladima da se pridruže našoj želji da pomognemo drugima i tako ih učinimo srećnima”,  poručile su Nina, Tara i Nikolina.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, privatna arhiva

Video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE